POBEDITE GLJIVICE NA STOPALIMA

by | 22.05.2023

Prirodnim putem možete da se rešite ove kožne infekcije

POBEDITE GLJIVICE NA STOPALIMA

Gljivice na stopalima je barem jednom u životu je imala svaka osoba. Pogoduje im vlažna i topla sredina, pa ih obično ljudi zapate na bazenima. Donosimo vam interesante recepte koji će vam pomoći da ih eliminišete.

Ne paničite ako ste dobili gljivice na stopalima

Gljivice su živi organizmi, lako se prenose, prija im toplo i vlažno mesto, a razmnožavaju se putem spora. Kada dođu u kontakt s telom uglavnom pogađaju kožu, nokte, genitalije ili usta.

Atletsko stopalo je glivična infekcija, koja se obično dobije na bazenima, javnim tuševima i svlačionicama. Karakteristična je po svrabu između prstiju, ljuštenje ili pucanje kože i neprijatan miris.

Kada se u telu pojavi gljivična infekcija, mora se lečiti jer u suprotnom može izazvati veće probleme. Tokom lečenja treba uzeti u obzir i higijenske navike. Pre svega, koža mora da bude čista i suva, čiste čarape, udobna obuća. Obavezno je nošenje japanki na bazenima, svlačionicama…

Mešavine koje uništavaju gljivice na stopalima

Rastvor od belog sirćeta

Alkoholno belo sirće zahvaljujući svojim adstringentnim svojstvima može da eliminiše spore s tela.

Sastojci:

  • 2 dl alkoholnog belog sirćeta
  • 0,5 g soli
  • 20 g ruzmarina

Priprema: Sipajte sirće, so i ruzmarin u posudu. Mešajte dok se so ne rastopi. Čist tupfer potopite u rastvor i utrljajte na kožu zahvaćenu gljivicama. Ovaj tretman praktikujte tri puta nedeljno.

Pasta od sode bikarbone

Soda bikarbona stvara pH vrednost koja ne prija gljivicama. Pored toga, ima antibakterijska svojstva, a od nje se pravi odličan piling.

Sastojci:

  • 2 kašike sode bikarbone
  • 1 dl vode

Priprema: Pomešajte vodu sa sodom bikarbonom i mutite dok ne dobijete pastu. Nanesite je na kožu zahvaćenu gljivicama i trljajte nekoliko minuta. Dobro isperite vodom. Radite ovo najmanje četiri puta nedeljno.

Limunov sok

Još jedna od najefikasnijih supstanci za uklanjanje gljivica je limun. Njegove adstringentne osobine sprečavaju razmnožavanje spora. Pored toga, limun sprečava pucanje kože izazvano mikroorganizmima. Limun sadrži flavonoide koji takođe imaju antifungalna svojstava.

Sastojci:

  • 1 limun

Priprema: Iscedite sok od limuna. Nanesite ga pamučnim tupferom na zahvaćena područja. Takođe, požete da presečete limun napola i utrljate ga na kožu stopala. Trljajte desetak minuta i dobro isperite toplom vodom. Praktikujte tri puta nedeljno.

Napomena: Kada primenjujete ovaj lek, vodite računa da izbegavate sunčanje jer se mogu pojaviti fleke na koži.

Ulje čajevca

Ulje čajevca je jedan od najčešćih sredstava za lečenje gljivica na koži i noktima. Odlikuje se jakim antiseptičkim i antifungalnim svojstvima, tako da može da eliminiše gljivice u kratkom vremenskom periodu.

Sastojci:

  • Esencijalno ulje čajevca
  • Bademovo, kokosovo ili maslinovo ulje (kao bazno ulje)

Priprema: Pomešajte tri kapi esencijalnog ulja čajevca s dve kašike baznog ulja. Nanesite ovu mešavinu pomoću kapaljke ili čistog pamučnog tupfera na zahvaćeno područje uveče pre spavanja. Zaštitite kožu gazom. Ujutru isperite. Nanosite ga tri puta nedeljno.

 

Foto: towfiqu ahamed / gettyimages.com