PET OBAVEZNIH NAMIRNICA ZA DAME POSLE 60. GODINE ŽIVOTA

by | 21.03.2022

Zašto su za žene dobri riba, cvekla, zeleniš, orasi i suve šljive

Nije tajna da s godinama telo počinje da slabi. Neke aktivnosti koje smo s lakoćom obavljali postaju nam teške, a neke od najdražih namirnica više nam ne prijaju.

Šezdesete ne donose samo sede vlasi i bore, već i usporavanje metabolizma, gubitak hormona i još puno drugih promena.

Srećom, postoji hrana pomoću koje možemo usporiti ovaj neminovni proces i koja je neophodna za dame starije od 60 godina.

1. Riba

Konzumiranje ribe i drugih izvora zdravih masti može vam pomoći da održite snažno, zdravo srce, posebno ako to zamenjuje neke od izvora nezdravih masti u vašoj svakodnevnoj ishrani.

2. Orašasti plodovi

Studije su pokazale da ako jedemo 30 grama mešanih orašastih plodova svakog dana, smanjujemo rizik od srčanog i moždanog udara za 28 odsto.

Možete jesti bilo koju vrstu orašastih plodova, uključujući i kikiriki, samo ne pržen, već pečen i neslan.

3. Cvekla

Ukoliko je redovno jedete, unećete mnogo vitamina A i C, kao i folne kiseline, vlakana i minerala poput kalcijuma, kalijuma, mangana i gvožđa. Smatra se da cvekla poboljšava kondiciju, sprečava demenciju i snižava krvni pritisak.

4. Suve šljive

Ukoliko svakog dana uneste u organizam od pet do šest suvih šljiva, to može pomoći u sprečavanju gubitka koštane mase, tvrde stručnjaci. S obzirom na to da kosti gube na gustini s godinama,  češća upotreba hrane poput šljiva može biti ključna za održanje zdravlja i pokretljivosti.

Suve šljive su poznate i kao namirnica koja reguliše probavu.

5. Zeleno povrće

Zeleno povrće sadrži lutein i zeaksantin, jedinjenja koja smanjuju rizik od degeneracije žute mrlje i katarakte. Spanać i kelj su posebno bogati njima. Toj grupi pripadaju i zelena salata, blitva, zelje, brokoli, kopriva, sremuš i veliki broj začina. Ne treba zaboraviti da ova vrsta povrća sadrži najmanje kalorija, ali zato veliki broj vitamina i minerala: gvožđe, folnu kiselinu, kalcijum, magnezijum, vitamin C i beta karotin.

Zeleno povrće je bogat izvor i vitamina K, koji ima presudan značaj u zgrušavanju krvi i formiranju kostiju. Zelene namirnice su osetljive na visoku temperaturu i dugo kuvanje, pa je najbolje koristiti ih u sirovom stanju ili kuvane na pari.