NEDOSTATAK MASTI U ISHRANI IZAZVAĆE OPADANJE KOSE, BOLOVE I UMOR

by | 21.03.2022

Simptomi nedovoljnog unosa masti i vitamina koji se u njoj rastvaraju su i depresija, krvni ugrušci, otečene desni…

 

Mnoge dijete danas preporučuju ograničeni unos masnoće, jer strahujemo od viška kilograma i povišenog holesterola. Ali masnoće su važne u ishrani i ako ih ne unosimo dovoljno, imaćemo više problema koji mogu da se manifestuju ozbiljnim simptomima, pa čak i da ostave posledice na zdravlje.

Ako ne unosimo masnoće, telo ne može da apsorbuje vitamine A, D i K, što povećava rizik od zabrinjavajućih simptoma. Znaci da niste uneli dovoljno ovih vitamina su:

Natekle desni

Lako nastajanje modrica

Suva kosa

Zubi koji se “klate”

Depresija

Bol u mišićima

Krvni ugrušci pod noktima

Noćno slepilo

Problemi s plodnošću

Masti su nam neophodne za mnoge procese u telu, pa ako ih nema, pojaviće se i ovi simptomi. Mnogi i ne znaju da su masti ključne za mnoge molekule koji dalje grade ćelije koje kontrolišu odgovor tela na upale. Ako ne jedemo dovoljno masti, mogu se pojaviti ovi simptomi:

Dermatitis

Sporo zarastanje rana

Opadanje kose

Česte infekcije

Masti bi trebalo da čine oko 35 odsto unetih kalorija preko dana, što bi značilo da na režimu ishrane od 2.000-2.500 kalorija dnevno, treba da unesemo od 66 pa čak do 97 grama masti.

Neke od njih biće zasićene, kao što su jaja, meso ili mlečni proizvodi, ali ostale bi trebalo da budu mononezasićene ili polinezasićene. Takve masnoće nalaze se u:

Maslinama

Maslinovom ulju

Masnim vrstama ribe

Orašastim plodovima

Dakle, povedite računa o unosu masti jer su zapravo neophodne telu da bi ostalo zdravo, a bespotrebno ih izbacujete ako ste na restriktivnom režimu ishrane.