LIČNA PRIČA IVANE TIMOTIJEVIĆ: POBEDIĆU RAK DOJKE

by | 20.03.2022

 Ivana Timotijević je mlada mama koja se, odmah nakon porođaja, suočila sa najtežom dijagnozom. Uz snažnu volju, na dobrom je putu ka ozdravljenju

Nije Ivani Timotijević bilo potrebno da skupi hrabrost da javno priča o svojoj bolesti jer, kako kaže, nema šta da izgubi. NJu na tom putu vodi želja da ohrabri one kojima je potrebna hrabrost jer osećaju nelagodnost i neprijatnost da pričaju o svojim teškim bolestima.

– Kroz ovo iskustvo saznala sam da nisam jedina i da postoji mnogo mama koje su kroz ovakvu situaciju prošle ili tek prolaze. Želja mi je da puste glas i da pričaju o tome – ističe Ivana na početku razgovora.

Kako ste saznali da imate rak i koje medicinske terapije ste prošli do sada?

– Napipala sam kvržice na dojci dok sam dojila bebu, odmah posle porođaja ali, tek posle deset meseci dojenja otišla sam na ultrazvuk jer sam odlagala, kao i većina žena koja živi u Srbiji.  Na ultrazvuku sam saznala da imam dve promene na desnoj dojci koje ne slute na dobro i da moram pod hitno da se obratim hirurgu. Na pre­gledima koji su sledili (biopsija, mamo­grafija) saznala sam da su promene zaprao dva kancera veličine 24 mm i 14 mm, jedan iza drugog, da su maligni i invazivni i da će mi odstraniti dojku. Imala sam sre­ću da me operiše doktor Kozomara, pored toga što su mi dojke bile pune mleka, i tako me spase. To je bio prvi deo lečenja i ja sam se već osećala zdravom. Kasnije su mi na konzilijumu odredili osam hemio­te­rapija – 4 AC (takozvane crvene) i 4 TXTR taksotere. Veoma me je intere­so­va­lo šta primam kroz infuziju, tako da sam pohađala razna savetovališta i udruženja i prikupljala informacije koje su mi bile potrebne u borbi sa bolešću. Do sada sam dobila sedam hemioterapija i ostala mi je još samo jedna. Posle toga slede nolvadex i lupron.

Šta Vama najteže pada tokom lečenja, i somatski i psihički?

– Najteže su mi hemioterapije jer fizički uništavaju organizam, a ja ne mogu ništa da uradim osim da trpim. Po prirodi sam, inače, odlučna i jaka i željna života. Desi mi se povremeno da pokleknem, kao i sva­koj osobi koja se bori sa bolešću, i tada problem rešavam kroz pisanje bloga i iz­no­šenje svojih osećanja, uspeha, poraza… Drugima savetujem da mi se jave ako im je teško, pa da zajedno pronađemo naj­bo­lje rešenje ili osobu koja može da im pomogne.

Koliko ste promenili ishranu tokom lečenja? Koje su Vam glavne namirnice na meniju?

– Zdravo sam se hranila i pre ove bolesti jer sam dojila, pa mi je bilo važno da unosim zdravu hranu u organizam. Povrće i voće uvek su mi bili glavne namirnice na tanjiru, ali nisam vegetarijanka, volim hranu i uživam u svemu što pojedem.

Koje namirnice koristite, a koje izbegavate tokom hemioterapije?

– Namirnice koje koristim tokom hemioterapije su kuvano povrće, pirei, prepečen hleb, pirinač, testenina, tarana, suve šljive, jabuke, jaja, kuvana piletina, supe i mnogo vode. Šta ću pojesti zavisi od toga kakve mučnine imam – od crvenih hemioterapija sve mi se gadilo, povraćala sam, imala sam dijareju pa sam jela prepečen hleb i pire-krompir veoma dugo jer mi je samo to prijalo.

Izbegavam alkohol, gazirano, aroniju, semenke kajsije, med, koprivu, brzu hranu, ljuto, suviše hladna ili topla pića, kupovne sokove, slatkiše, hranu koja izaziva gasove (pasulj i sirovo voće i povrće). Smanjila sam unos kafe još od porođaja, ali nisam prestala da je pijem.

Pored kreveta uvek mi stoji flaša sa vodom. Kada su mi mučnine prejake i kada imam dijareju i povraćam bez prestanka, ne jedem na silu već unosim po malo tečnosti. Trudila sam se da to budu supe i čorbe.

Da li imate recept za podizanje imuniteta i kada ga uzimate?

– Po savetima onkologa ne treba podizati imunitet tokom hemioterapija, jer se time remeti njeno delovanje. Od pojedinih supstanci ili suplemenata moguće je da rezultati enzima jetre zavedu na pogrešan trag i da se oduži period između hemioterapija. Treba pustiti da se organizam sam odbrani.

Pratite li neke rituale u ishrani? Pijete li čajeve?

– Veliki sam hedonista i volim da mi je hrana lepo servirana. Praktikujem ritual u ishrani, a to je da jedem u određeno vreme. Od 8.00 do 20.00 imam pet obroka na svaka tri sata. Nezgodno mi je da spremam hranu kada se loše osećam, tako da obroke pripremam uveče za sutradan, barem dok traju hemioterapije, a značiće mi i kad počnem da radim. Ispijanje čaja sam smanjila jer sadrži kofein, a ja već pijem kafu. Da ne bih preterivala, pijem ili jedno ili drugo.

Šta smatrate presudnim za uspeh u borbi protiv najtežih bolesti?

– Jaka želja za životom. Pitajte lekare sve što vam nije jasno. Informisanost o načinu lečenja, lekovima, operaciji i bolesti veoma je važna, a presudno je da imate veru u Boga, u lekare i u svoje izlečenje. Citiraću vam izreke koje su mi bile vodilje: Ako veruješ u čuda, čuda će se dešavati i Dok ne pokucaš na vrata, niko ih neće otvoriti.

Kako ste posatli  „mama bez blama“?

– Kroz svoj profil na Instagramu Mama bez blama pokušavam da sprečim da pojedine mame ne prođu kao ja. Tako što će videti mene i reći sebi: ,Uradiću samopregled, idem na ultrazvuk dojki, ova Mama bez blama, i pored svega što ju je snašlo, nasmejana je i bori se, pa ako može ona, mogu i ja koja sam zdrava., Moj cilj je da ubedim ljude da oni sami menjaju pravila i da doprem do onih koji mogu da mi pomognu u ovoj borbi. Volela bih da napravim emisiju koja će promeniti mnoge živote.

Plus dodatak: jelovnik Ivane Timotijević

Jelovnik za dane tokom TXTR hemoterapije

Doručak: Kašast griz na vodi i malo ovsenih pahuljica (nekad mi ne prijaju, pa ih ni ne stavim)

Užina: Kifla i jogurt

Ručak: Kokošija supa i kuvano belo meso i pire-krompir bez hleba

Užina: Bonžita ili palačinka sa džemom

Večera: Supa i pire (Često ne mogu da jedem ništa drugo jer uveče teško gutam.)

 

 

Jelovnik za dane tokom crvene hemioterapije

 

Doručak: Proja bez sira i voda

Užina: Šaka badema i mnogo, mnogo vode

Ručak: Makarone sa sirom zapečene u rerni

Užina: Pet komada plazma-keksa i šolja čaja od kamilice ili nane

Večera: Makarone od ručka

Jelovnik kada nisam na hemioterapiji

 

Doručak: Palenta na vodi i jogurt ili kiselo mleko

Užina: Jabuka ili banana

Ručak: Kokošija supa, pilav i zelena salata ili kupus-salata bez hleba

Užina: Puding od čokolade

Večera: Supa i pilav od ručka. Nisam uvek u mogućnosti da spremam dva jela.