PAŠKANAT JAČA SRCE I POBOLJŠAVA PROBAVU

by | 14.08.2022

Paškanat ima više ugljenih hidrata nego što je to slučaj sa izuzetno zdravom šargarepom

Paškanat spada u porodicu štitarki, a po svojim hranljivim sastojcima jedna je od najkorisnijih povrtarskih biljaka. I cvet i korenasti plod imaju izuzetno jak, slatkast i aromatičan ukus i miris. Gaji se vrlo jednostavno, kao i većina drugog korenastog i začinskog povrća. Izgledom je najsličniji plodu peršuna.

List paškanata ima izuzetno mnogo vitamina C, čak do pedeset odsto dnevnih preporučenih vrednosti. Etarsko ulje se nalazi u svim delovima biljke, a najviše ga ima u plodu (korenu). U plodu paškanata ima više ugljenih hidrata nego što je to slučaj sa izuzetno zdravom šargarepom. Paškanat obiluje vitaminima C i B grupe, kalijumom, gvožđem, sumporom i bakrom.

Jača kardiovaskularni sistem i srce

U nekim zemljama, različiti oblici paškanata, odnosno njegovi ekstrakti, dodavani su u čistom obliku u kliničkim ispitivanjima stenokardije, neuroze koja izaziva stezanje krvnih sudova. Pun je antioksidanata, a ima vrlo malo mas­­noća. Ishrana takvim na­mir­nicama pogoduje srcu i kom­plet­nom kardiovaskularnom sistemu jer sprečava taloženje masnih naslaga.

Doprinosi i razgrađivanju plakova koji su najveći krivci za for­miranje štetnih materija na zidovima naših arterija. To je izu­zetno značajno za kompletno kar­diovaskularno zdravlje, prevenciju srčanih i moždanih udara, kao i regulaciju krvnog pritiska.

 Dobar za brojna upalna stanja, varenje i redukciju težine

Paškanat se od davnina koristi kod grčeva u želucu i problema sa crevima i probavom. Zabeleženo je i da se uspešno koristi u ishrani kod vodene bolesti, visoke telesne temperature, reume i drugih upalnih procesa, kao i problema sa spavanjem.

Može da pomogne onima koji boluju od upale pluća i imaju druge respiratorne probleme. Korišćen je i za inhalaciju, iseckan u vreloj vodi. Dobar je za apetit i kao diuretik. Plod, odnosno čaj od paškanata, može da poveća mlečnost kod dojilja.

Kako da skuvamo čaj i kome pomaže

Potrebno: Kašičica sitno iseckanih plodova paškanata ili dve kašičice svežeg rendanog korena i dva i po decilitra provrele vode.

Priprema: Začinjene plodove ili narendan svež koren prelijte sa kipućom vodom. Nakon što pokriveno odstoji desetak minuta, tečnost treba dobro procediti. Lagano ispijajte dobijen čaj u manjim gutljajima, dva do tri puta tokom dana.

Ovaj čaj dobar je za ispiranje grla, kao i za osobe koje imaju dijareju.

 

Kada se koristi divlji paškanat

 Često se kao lekovita biljka upotrebljava i divlji paškanat, ali je u tom slučaju potreban oprez. Neke vrste su čak i otrovne i zato nije preporučljivo da ga skupljamo i pripremamo sami, ako nemamo dovoljno znanja o biljkama. Alkaloid, pastinacin iz paškanata, koji u velikim količinama može da bude štetan, pomaže kod grčeva u želucu ako se koristi u čaju, ali nikako se ne sme uzimati u velikim količinama.

Ako se koristi u normalnim količinama, paškanat ni u jednom obliku nema štetna dejstva i bezbedan je za konzumaciju. Moguće je da se kod nekih ljudi pojavi alergijska reakcija, ako im je imunološki sistem kompromitovan. Najčešće se javlja u obliku osipa na koži, ali se brzo i povlači.