Osip od vrućine: Smirite ga sastojcima koje imate u kuhinji

by | 29.06.2024
osip od vrućine

Osip od vrućine, medicinski poznat kao miliaria, veoma je česta pojava kada je napolju toplo i vlažno. Postoji nekoliko isprobanih kućnih lekova koji mogu da vam pomognu.

Osip od vrućine je uobičajen problem kože koji se javlja kada su ekrine znojne žlezde i kanali blokirani. Ekrine znojne žlezde proizvode većinu znoja tela i uglavnom su smeštene po celom telu. Kada su ove znojne žlezde blokirane, proizvedeni znoj se šalje nazad u dermis ili sloj epidermisa kože. Ovo izaziva osip. On izaziva nelagodnost i iritaciju kože. Ovo stanje se najčešće pojavljuje tokom leta i povezano je sa visokom temperaturom.

Osip od vrućine: Ublažite simptome

Simptomi osipa od vrućine su mali crveni plikovi. Mogu izgledati kao sitne crvene tačke i često se javljaju na područjima gde se koža savija ili gde odeća uzrokuje trenje. Pogođena područja mogu da svrbe i peckaju. Koža oko plikova može biti crvena i iritirana. Znojenje može pogoršati simptome osipa.

Osip od vrućine: Kućni lekovi

Pored ovih medicinskih tretmana, možete slediti nekoliko saveta za lečenje i sprečavanje ovog osipa. Postoji mnogo kućnih lekova za toplotni osip. Neki umiruju vašu kožu ili je hlade, dok drugi smanjuju upalu i svrab dok sprečavaju infekciju.

Hladne kupke i tuševi

Osip od vrućine obično nestaje nakon što se koža ohladi. Kupanje u hladnoj vodi može pomoći u tome. Nežno pranje kože takođe može otpušiti pore. Ovo je ključno jer začepljene pore doprinose toplotnom osipu. Dobro osušite kožu jer vlažna može postati iritirana.

Ventilatori i klima uređaji

Ventilacija je važna kako bi se vaš osip osušio i ostao hladan. Kada je moguće, ostanite u klimatizovanoj prostoriji ili koristite ventilator.

Lagana odeća koja upija vlagu

Lagana i labava odeća koja upija vlagu može pomoći vašoj koži da zaceli, a da je ne iritira. Preporučuju se pamučne tkanine.

Hladni oblozi

Hladni oblog je odličan za smirivanje. Pečkir za lice natopljene hladnom vodom ili led umotan u krpu mogu smanjiti bol i iritaciju povezane sa toplotnim osipom.

Ovsena kaša

Ovsena kaša može biti efikasna u smanjenju svraba i upale. To ga čini korisnim kućnim lekom za toplotni osip i nekoliko drugih stanja kože. Stavite 1 ili 2 šolje ovsene kaše u mlaku kupku i potopite 20 minuta. Uverite se da voda nije vruća, kako ne biste dodatno iritirali kožu. Takođe možete napraviti pastu od ovsene kaše i vode i naneti je na kožu. Pomešajte 1 deo ovsene kaše sa 1 delom vode i mešajte dok ne dobijete pastu.

Sandalovina

Istraživanja sugerišu da je sandalovina antiinflamatorna i analgetik, što znači da može smanjiti bol. Prašak sandalovine pomešan sa malo vode i nanesen na osip može smanjiti osećaj pečenja, bol koji je povezan sa toplotnim osipom. Pomešajte 2 dela praha sandalovine sa 1 delom vode da biste napravili pastu. Pre nego što ga nanesete na osip, testirajte ga na malom delu kože. Ako ne reagujete posle sat vremena, trebalo bi da ga primenite na osip bez ikakvih dodatnih problema.

Soda bikarbona

Soda bikarbona (natrijum bikarbonat) može ublažiti svrab kože. To je takođe nešto što većina nas ima u ostavi. To ga čini odličnim kućnim lekom za toplotni osip i druga stanja kože koja svrbi. Dodajte 3 do 5 kašika sode bikarbone u mlaku kupku i potopite se oko 20 minuta.

Aloe vera

Aloe vera je antiinflamatorni i antiseptik koji može da ohladi kožu i istovremeno sprečava infekcije. Ovo može pomoći u smirivanju otoka i bolova. Koristite gel aloe vere direktno na osip od toplote da biste ublažili nelagodnost.

Jelena Irikova / gettyimages.com