NAJBOLJA HRANA ZA SRCE I KRVNE SUDOVE: CELER, BELI LUK, LOSOS…

by | 16.05.2022

Kako da promena ishrane bude prvi korak ka zdravom životu

Mnogo je stvari koje možete učiniti da očuvate svoje srce i krvne sudove zdravim. Redovno obavljanje godišnjih pregleda, svakodnevno vežbanje, manje stresa… Sve to može  imati pozitivan uticaj na zdravlje srca i krvnih sudova, ali jedna od najjednostavnijih promena u načinu života koja će imati koristi vašem srcu jeste da pazite šta jedete.

Zato vam predstavljamo pet namirnica koje su dobre za vaše srce i krvne sudove.

1. Celer

Postoji studija u kojoj je celer davan miševima i njome je pokazano da se krvni pritisak kod ovih životinja smanjio čak za 10 odsto. Celer je poznat po tome što je bogat kalijumom koji utiče na smanjenje krvnog pritiska, ali postoje još mnogi sastojci sa ovim efektom.

Celer je takođe bogat i luteolinom, flavonidom za koji se pokazalo da sprečava oksidaciju lošeg (LDL) holesterola.

2. Beli luk

Beli luk  je idealan za čišćenje krvnih sudova, jer ih širi i pojačava cirkulaciju krvi. Upotreba belog luka smanjuje razvoj kardiovaskularnih oboljenja, tako što smanjuje povišen holesterol, povišen krvni pritisak, povećan loš holesterol, smanjuje slepljivanje krvnih ćelija i sprečava nastanak tromba.

3. Orašasti plodovi

Bademi, orasi i lešnici imaju glavnu reč u očuvanju zdravlja srca i krvnih sudova. Bogati su omega-3 masnim kiselinama, vlaknima, vitaminom E – reč je o nutrijentima koji smanjuju nivo holesterola u krvi i štite ćelije arterija.

4. Borovnice

Borovnice su stekle reputaciju “superhrane”, i to ne bez razloga. Zbog visokih koncetracija antocijanina, konzumacija borovnica pospešuje uklanjanje slobodnih radikala. Ovo voće učestvuje u popravljanju oštećenih proteina u krvnim sudovima, te unapređuje sveukupno zdravlje srca i krvnih sudova.

5. Losos

Masne ribe poput lososa, sardina i skuše predstavljaju pravu riznicu zdravlja. Njihova tajna krije se u povećanim količinama omega-3 masnih kiselina, koje smanjuju trigliceride, rizik od aritmije i nakupljanja plaka u arterijama.