MRŠAVLJENJE: ČAJNE MEŠAVINE SKIDAJU KILOGRAME

by | 06.05.2023
mrsavljenje_mrsavljenje-cajne-mesavine-skidaju-kilograme.jpg

 

Bolje je da koristite biljke nego razne preparate za mršavljenje, jer vam mnogi od njih mogu narušiti zdravlje

 

Gojaznost obično nastaje usled nezdrave ishrane i manjka adekvatnih fizičkih aktivnosti, iz čega sledi da su zdrava hrana i vežbanje zvanično najbolje ”oruđe” za mršavljenje. Uz to, u dijetu treba uključiti i biljne čajeve koji će vam pomoći da dođete do željenog cilja, a pritom vam i poboljšati opšte zdravlje. Oni će naterati vaš metabolizam da brže i lakše sagori masnoće. Čak mogu sniziti nivo lošeg holesterola i doprineti nestanku masnih ćelija. Čajevi takođe pomažu kontrolu apetita, te tako sprečavaju prejedanje.

MRŠAVLJENJE: ČAJNE MEŠAVINE SKIDAJU KILOGRAME

 

Najefikasnije biljke za mršavljenje

1. Nana

Čaj napravljen od svežih ili osušenih listova nane suzbija apetit, te tako pomaže da se rešite viška kilograma. Šolja ovog čaja u pauzi između obroka smanjuje osećaj gladi, što sprečava prejedanje i redukuje unos visokokaloričnih užina. Takođe, nana ima malo kalorija, što se prirodno odražava i na ukupan unos kalorija. Ova biljka podstiče varenje i smanjuje stres.

2. Hibiskus

Čaj od predivnog cveta hibiskusa predstavlja odličan napitak za mršavljenje. Sadrži visoke koncentracije antioksidansa koji podstiču mršavljenje, ubrzavajući metabolizam.

3. Đumbir

Gingerol, glavni sastojak đumbira, pomaže u redukciji telesne mase i poboljšanju nivoa leptina, hormona zaduženog za osećaj sitosti.

4. Kamilica

Kamilica podstiče lučenje želudačnih sokova i doprinosi snižavanju nivoa masnoća i holesterola. Ova biljka takođe je poznata po svojim detoksikacijskim i diuretičkim svojstvima, koja telu pomažu da se oslobodi toksina i viška vode. Smanjuje apetit tako što vas drži podalje od nepotrebnog grickanja u periodu između obroka. Za najbolje rezultate, pijte šolju čaja od kamilice neposredno pre jela.

5. Maslačak

Koren maslačka odličan je diuretik, tako da će vam najpre pomoći da izbaciti suvišnu vodu iz organizma, što će se automatski odraziti na kilažu. Osim toga, ova biljka suzbija apetit i obara nivo masnoća i holesterola. Uz sve to, ima vrlo malo kalorija.

Čajne mešavine za mršavljenje

Komorač i kamilica

Pomešajte po 15 g ploda komorača, kamilice, cveta lipe i po 20 g cveta zove i nane, a zatim dve kašike mešavine prelijte sa 5 dl ključale vode i ostavite to da odstoji poklopljeno pola sata. Procedite i pijte tokom dana. Pijte mesec dana, a zatim napravite pauzu.

Maslačak i koren peršuna

Sastavite po 25 g korena maslačka i kore krušine i po 15 g korena peršuna, korena komorača i nane. Dve kašike smese prelijte sa 5 dl ključale vode i ostavite to da odstoji poklopljeno pola sata. Zatim procedite i pijte tokom dana. Posle mesec dana napravite pauzu.

Breza i čičak

Napravite mešavinu od po 50 g lista breze, lista kupine i korena čička, a zatim dve kašike čaja prelijte sa 5 dl ključale vode. Ostavite to da odstoji poklopljeno pola sata, procedite i uzimajte tokom dana. Pijte mesec dana, a zatim napravite pauzu.

Cikorija i kukuruzna svila

Izmešajte po 25 g korena cikorije, korena maslačka, kukuruzne svile, korena peršuna i korena komorača. Dve kašike mešavine prelijte sa 5 dl ključale vode i ostavite da odstoji pola sata. Procedite i pijte tokom dana. Nakon mesec dana napravite pauzu.

 

Foto: Elen Marlen/gettyimages.co.uk