Fitnes rutina: Moringa prah snaži telo i smanjuje upale

by | 17.02.2024
Fitnes rutina: Moringa prah snaži telo i smanjuje upale

Uz sve veću sklonost ka zdravlju i fitnesu, ljudi postepeno donose zdravije izbore i šta može biti bolje od dodavanja moringa praha svakodnevnoj ishrani.

Šta je tačno moringa prah i šta ga čini tako zdravim?

Moringa prah je visoko hranljiv prah napravljen od osušenih listova drveta Moringa Oleifera. U stvari, moringa je puna esencijalnih vitamina, minerala, antioksidansa i aminokiselina. Takođe ima bezbroj zdravstvenih prednosti i može prirodno povećati imunitet, poboljšati varenje, regulaciju šećera u krvi i poboljšati zdravlje kože.

Njegova svestranost čini ga popularnim dodatkom smutijima, sokovima, supama i raznim kulinarskim jelima, pružajući zgodan način za povećanje ukupnog unosa ishrane i unapređenje blagostanja. Evo još nekoliko razloga da dodate Moringa prah u svakodnevnu ishranu.

Moringa prah: Zdravstveni benefiti

Antioksidativna svojstva: Moringa prah je bogat antioksidansima poput flavonoida, polifenola i vitamina C i E, koji pomažu u borbi protiv oksidativnog stresa i štite ćelije od oštećenja.

Poboljšava probavu: Moringa prah sadrži vlakna i prirodna jedinjenja koja podržavaju zdravlje probave promovišući redovnost, ublažavajući zatvor i održavajući zdrav mikrobiom creva.

Poboljšano zdravlje kože: Visok sadržaj vitamina E u prahu Moringa može da neguje i podmlađuje kožu, podstičući zdrav ten i potencijalno smanjujući znake starenja.

Antiinflamatorni efekti: Pokazalo se da moringa prah poseduje antiinflamatorna svojstva, koja mogu pomoći u smanjenju upale u celom telu i ublažiti simptome stanja kao što su artritis i astma.

Regulacija holesterola: Neka istraživanja sugerišu da Moringa prah može pomoći u snižavanju nivoa holesterola, čime se smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Podržava zdravlje mozga: Jedinjenja koja se nalaze u prahu moringe, kao što su flavonoidi i polifenoli, mogu imati neuroprotektivne efekte, potencijalno poboljšavajući kognitivne funkcije i štiteći od neurodegenerativnih bolesti.

Povećanje energije: Moringa prah je bogat hranljivim materijama kao što su gvožđe, magnezijum i vitamini B, koji podržavaju proizvodnju energije u telu, pomažu u borbi protiv umora i poboljšavaju ukupnu vitalnost.

Regulacija šećera u krvi: Studije sugerišu da moringa prah može pomoći u snižavanju nivoa šećera u krvi, što ga čini korisnim za osobe sa dijabetesom ili one koji su u riziku od razvoja ovog stanja.

Podrška zdravlju zglobova: Neka jedinjenja u moringi imaju antiinflamatorne efekte koji mogu doprineti zdravlju zglobova i ublažiti nelagodnost.

Kako se koristi?

Prema stručnjacima, neke od pametnih upotreba moringa praha uključuju dodavanje u jutarnji smutije, u kombinacijom s humusom, dodavanje u umake, a može se dodati i u supe i salate.

Čuvajte prah u hermetički zatvorenoj posudi  kao što je staklena tegla. Uverite se da je posuda čista i suva pre dodavanja praha. Takođe je važno da ga držite dalje od vlage.

Vlaga može prouzrokovati zgrušavanje praha moringe i degradirati njegov kvalitet. Čuvajte posudu na hladnom i suvom mestu dalje od izvora vlage i vlage, kao što je sudoper ili kupatilo.

rostovtsevayulia / gettyimages.com