DA LI VAS MUČI MANJAK ENERGIJE?

by | 18.06.2023
da-li-vas-muci-manjak-energije_da-li-vas-muci-manjak-energije.jpg

Savremeni način života i prerpan raspored iscrpljuje ljude. Zato im je potrebno nešto što će im dati snagu i pojačati fokus

 

Manjak energije svako oseti s vremena na vreme. Mnogo ljudi je rastrzano između poslovnih i porodičnih obaveza subog čega im ponestaje snage i slabi im koncetracija. Tak problem mogu da reše biljke

Manjak energije osećaju stari i mladi

Dovoljno sna, ishrana bogata hranljivim materijama i održavanje zdrave telesne težine su neopohni za kvalitetan život. Međutim, sve to nije dovoljno jer se ponekad osećate kao „iseceđen limun“. Zato je važno uvrstiti u svakodnevnu rutinu i biljne suplemente jer mogu da podignu energiju.

Imajte na umu da mnoge biljke mogu da stupe u interakciju sa obično propisanim lekovima i mogu izazvati druge neželjene efekte, tako da je važno da razgovarate sa svojim lekarom pre upotrebe bilo koje od sledećih biljaka.

Manjak energije: Biljke koje mogu da vam pomognu

Ovo su proverene biljke koji vam mogu pomoći da uvek budete puni energije:

Ženžen

Ženšen sadrži jedinjenja, uključujući ginsenozide i eleuterozie. A, zahvaljujući tim sastojcima, brojne studije su dokazale sa suplement ženšena pojaćava fizičke i mentalne performanse. Imajte na umu da preterana količina ženšena može da prouzrokuje nesanicu, dijareju, aritmiju i povišen krvni pritisak.

Žalfija

Istraživanja pokazuju da žalfija daje impresivne efekte kod poboljšanja kognitivnih sposobnosti kod odraslih. Sadrži mnogo moćnih biljnih jedinjenja, uključujući luteolin, kamfor, kvercetin i apigenin. Ova biljka smanjuje mentalni umor, iscrpljenost te da podiže raspoloženje.

Guarana

Guarana se obično koristi kao sastojak energetskih napitaka i suplemenata zbog svojih stimulativnih efekata. Sadrži niz hemikalija, uključujući kofein, saponine i tanine koji imaju blagotvorne efekte na sveukupnu energiju i funkcije mozga.

Jedna studija na sportistima je otkrila da suplementi guarane poboljšavaju fizičku spremnost. Ne bi se smelo preterivati s guaranom jer može da dovede do neželenih efekata poput ubrzanog rada srca do anksioznosti.

Nana

Jednostavno udisanje prijatne arome esencijalnog ulja nane može vam podići energiju, koncetraciju, doneti dobro raspoloženje i motivaciju.

Nekoliko studija je pokazalo da udisanje esencijalnog ulja peperminta smanjuje umor i povećava energiju. Pažljivo čitajte uputstvo za upotrebu esenecijalnog ulja nane koje je označeno na bočici. Previše ulja može da bude toksično.

Ruzmarin

Aroma esencijalnog ulja ruzmarina može pomoći u poboljšanju kognitivnih performansi. Misris ovog ulja omogućava jedinjenjima u ulju zvanim terpeni da uđu u krvotok, odakle mogu direktno uticati na mozak. Jedna studija je dokazala da udisanje esencijalnog ulja ruzmarina poboljšanja performanse u rešavanju kognitivnih zadataka, uključujući i one koji uključuju brzinu i preciznost.

Foto: Poike / gettyimages.com