Mononukleoza: Prirodna sredstva koja će ubrzati oporavak od bolesti poljupca

by | 19.05.2024
Mononukleoza: Prirodna sredstva koja će ubrzati oporavak od bolesti poljupca

Infektivna mononukleoza, ili mono, obično je uzrokovana Epstein-Barr virusom. Izaziva simptome kao što su umor, groznica i otečene žlezde. Evo šta može da pomogne.

Mono se širi putem pljuvačke1 i stoga se ponekad naziva bolest ljubljenja. Međutim, mono takođe može biti rezultat razmene krvi ili sperme putem seksualnog kontakta.

Mononukleoza: Kako ubrzati oporavak?

Iako se mono ne može izlečiti, svoje simptome možete da kontrolišete kod kuće pomoću lekova za ublažavanje bolova bez recepta (OTC) ili snižavača temperature, odmora i puno tečnosti.

Simptomi mononukleoze

Simptomi mogu da podsećaju na one kod streptokoknog grla, uključujući otečene limfne čvorove, bol u grlu i groznicu. Ostali simptomi uključuju bolove u telu, umor, bol u stomaku i otečene krajnike.

Mono simptomi se obično ne pojavljuju do četiri do šest nedelja nakon izlaganja virusu. Simptomi koji se ne povuku za oko 10 dana obično zahtevaju poziv svom lekaru. Pošto se mono simptomi mogu manifestovati slično kao kod drugih zaraznih bolesti, važno je da posetite svog lekara kako bi se postavila odgovarajuća dijagnoza. Ovo su neki od čestih simptoma:

Umor: Teški umor je čest simptom mononukleoze, a može biti praćen simptomima kao što su bolovi u telu. Osećaj umora se razlikuje od osećaja umora ili pospanosti. Umor se javlja čak i kada se neko dovoljno odmorio. Može se manifestovati i kao fizički i emocionalni umor.

Upaljeno grlo: Otečeni krajnici i bol u grlu su dva druga uobičajena simptoma mono. Grlobolju može učiniti bolnim i uzrokovati otežano gutanje.

Groznica: Povišena temperatura i groznica koje traju više od 48 sati zahteva posetu svom lekaru.

Mononukleoza: Saveti za oporavak

Odmor

Vaše telo će biti umorno od borbe protiv infekcije, što može dovesti do osećaja umora koji se razlikuje od svakodnevnog umora. Pobrinite se da spavate dovoljno i izbegavajte nepotrebne aktivnosti.

Izbegavajte alkohol

Dok se oporavljate od mono, ključno je da se ne bavite napornim aktivnostima koje bi mogle da popucaju vašu slezinu, koja može biti uvećana usled infekcije. Takođe je veća verovatnoća da ćete biti ranjivi na disfunkciju jetre, pa je najbolje izbegavati alkohol tokom ovog perioda.

Opustite se

Smanjenje psihološkog stresa takođe može pomoći jer umor ima i emocionalne i fizičke efekte. Ako je moguće, zatražite pomoć u vezi sa svakodnevnim obavezama i fokusirajte se na poboljšanje.
Pokušajte da koristite losion sa mirisom lavande da se opustite. U studiji na 92 odrasle osobe, osobe koje su bile izložene aromi lavande imale su manje stresa nakon zadatka radne memorije u poređenju sa ljudima koji su bili izloženi placebu.

Smirite bolove u grlu

Grgljanje slanom vodom ili upotreba pastila za grlo može pomoći kod upale grla. Pola kašičice soli rastvoriti u toploj vodi i ispirati grlo. Ispljunite ga nakon 30 sekundi i svaki put koristite svežu mešavinu soli i vode.

Konzumiranje hladnih namirnica, poput smrznutog jogurta, sladoleda ili sladoleda, takođe može ublažiti bol u grlu.

Unos tečnosti

Uverite se da pijete puno tečnosti dok se oporavljate od mononukleoze. Ako ne volite vodu za piće, probajte kapljice arome vode bez šećera da biste poboljšali ukus. Međutim, imajte na umu da veštački zaslađivači mogu biti posebno iritantni za digestivni trakt i izazvati dijareju kod nekih ljudi. Takođe možete piti čaj bez kofeina da biste ostali hidrirani.

Ehinacea

Mnogi hemijski sastojci ehinacee su snažni stimulatori imunog sistema i mogu pružiti značajnu terapeutsku vrednost. Istraživanja pokazuju da ehinacea ima antivirusno dejstvo i da se može konzumirati kako bi se sprečile infekcije koje se ponavljaju. Takođe pomaže u ublažavanju bolova povezanih sa glavoboljom, upalom grla i bolovima u telu.

Mononukleoza i ehinacea

Beli luk

Sirovi beli luk ima antimikrobna i antivirusna svojstva, zbog čega se koristi za lečenje mnogih zaraznih bolesti. Jedite jedan čen sirovog belog luka dnevno dok vaši mono simptomi ne nestanu. Zagrizite karanfilić da biste oslobodili alicin, najkorisnije jedinjenje u belom luku.

Koren sladića

Koren sladića je moćna antivirusna biljka zbog sadržaja triterpenoida. Ima imunostimulišuće dejstvo i deluje kao lek za kašalj i bol u grlu. Takođe pomaže u ublažavanju bolova, što je čest simptom mononukleoze.

List masline

Ekstrakt listova masline ima sposobnost da leči opasne viruse uništavanjem invazijskih organizama i zaustavljanjem virusa da se razmnožavaju i izazivaju infekciju.

Probiotici

Probiotici pomažu u lečenju creva i podržavaju imuni sistem. Oni mogu pomoći u smanjenju rizika od određenih zaraznih bolesti i poboljšanju imunološke funkcije. Istraživanja sugerišu da probiotici mogu da smanje rizik ili trajanje simptoma respiratorne infekcije i da imaju antivirusne mehanizme.

Vitamini B-kompleksa

Vitamini B-komleksa pomažu u borbi protiv umora, jačaju energiju, poboljšavaju raspoloženje i jačaju kognitivne funkcije. Uzmite suplement vitamina B ili jedite hranu sa vitaminom B6 i vitaminom B12, kao što su divlji losos, sirovi sir, sirovo mleko, beli luk, slatki krompir i banane.

brizmaker; ChamilleWhite / gettyimages.com