Migrena: Da li je izaziva promena vremena i preventivni saveti?

by | 15.11.2023
Migrena: Da li je izaziva promena vremena i preventivni saveti?

Migrena koju prati iscrpljući bol, po rečima stručnjaka može da bude izazvana i vremenskim fluktuacijama. Neke preventivne mere mogu da pomognu. 

Migrena je neurološki poremećaji koje karakterišu teške, pulsirajuće glavobolje praćene drugim simptomima kao što su osetljivost na svetlost i zvuk, mučnina i u nekim slučajevima poremećaji vida poznati kao aure. Stručnjaci sugerišu da postoje brojni okidači migrene – stres, hormonska neravnoteža, hrana i san. U poslednje vreme se raspravljalo o tome i kako vremenske fluktuacije utiču na ovu glavobolju.

Migrena: Da li je promena vremena okidač za simptome?

Vremenske promene, posebno promene barometarskog pritiska, temperature, vlažnosti i atmosferskih uslova, mogu potencijalno izazvati migrene kod nekih pojedinaca. Međutim, nisu svi sa migrenama osetljivi na ove vremenske promene i tačni mehanizmi koji stoje iza ovih pokretača još uvek nisu dobro definisani.

U studijama je utvrđeno da brze promene klimatskih uslova narušavaju unutrašnju ravnotežu tela, što dovodi do migrene kod osetljivih osoba. Vremenske promene, takođe mogu uticati na cirkulaciju, povećati osetljivost nerava i delovati na aktivnosti neurotransmitera u mozgu. Na primer, naglo smanjenje barometarskog pritiska može izazvati širenje krvnih sudova u glavi -rezultat su jake glavobolje povezane s migrenama.

Migrena: Preventivne mere koje mogu da pomognu

Naučnici veruju da osobama koje pate od migrene praćenje vremenskih obrazaca može pomoći da predvide i upravljaju potencijalnim okidačima. Najčešći okidači su stres, poremećen ritam spavanja ili premalo sna, iscrpljujući poslovi, hormonska nervanoteža i promene vremena, a naročito barometarski pritisak. Kada ste upoznati sa okidačima, određene promene u životnim navikama tokom tog ranjivog perioda mogu da spreče ili smanje simptote migrene.

Kvalitetan san

Kvalitetan san je ključan za sveukupno zdravstveno blagostanje, pa i u slučaju migrene.  Redovni obrasci spavanja pomažu u regulisanju unutrašnjeg sata tela (cirkadijalni ritam). Ovo podrazumeva odlazak u krevet i buđenje u isto vreme svakog dana. Takođe, važno je imati 7-9 sati kvalitetnog sna svake noći. Pazite da ne preterate u spavanju jer i to može da izazove migrenu. Pored toga, uverite se da je spavaća soba pogodna za spavanje tako što ćete biti tamna, tiha i na ugodnoj temperaturi.

Vežbajte

Redovne fizičke aktivnosti mogu poboljšati kvalitet sna i pomoći u sprečavanju migrena. Nisu preporučljive vežbe jačeg inteziteta uveče.

Tehnike opuštanja

Ako niste do sada pokušali, vreme je da isprobate neke od tehnika disanja. One opuštaju mišiće, smanjuju napetost u telu, eliminišu stres i poboljšavaju san. Naime, hronični stres je uobičajen okidač migrene.

Zdrave navike u ishrani

Održavajte uravnoteženu ishranu i izbegavajte teške, začinjene ili velike obroke pred spavanje. Alkohol i određena hrana mogu poremetiti obrasce spavanja i izazvati migrene kod nekih osoba.

Dakle, budući da vremenske promene mogu izazvati migrene, prepoznavanje ovih potencijalnih pokretača može pomoći u upravljanju migrenom i poboljšati kvalitet života za one koji pate od ove iscrpljujuće bolesti. Pojedinci koji pate od migrene mogu pronaći smanjenje učestalosti i težine migrene tako što će dati prioritet adekvatnom spavanju i praktikovanjem pravilne higijene sna, što dovodi do poboljšanog stanja blagostanja i povišenog životnog standarda.

fizkes / gettyimages.com