MANJE ZUBA – KRAĆI ŽIVOT

by | 22.11.2022

Oralna higijena i očekivani životni vek

 

Što više zuba izgubimo, kraće živimo. Ovo je alarm koji dolazi od Fondacije za oralno zdravlje (OHF), engleske dobrotvorne organizacije za praćenje oralnog zdravlja u svetu, koja je sprovela istraživanje koje povezuje našu dugovečnost sa zdravljem zuba.

Prema istraživanju koje su sproveli pojedini istraživači sa Univerziteta Kolumbija, oni koji dođu do 74 godine bez gubitka zuba verovatno će doživeti 100 godina.

Oni koji su već u 65. godini izgubili pet ili više zuba imaju veći rizik da obole od bolesti kao što su kardiovaskularne bolesti, dijabetes, pa čak i osteoporoza.

Prema OHF-u, zubi se moraju smatrati važnim ne samo za čin žvakanja, već i kao pokazatelj nečijeg fizičkog stanja.

Šta onda činiti?

Uvek treba da perete zube najmanje dva puta dnevno, prema OHF-u.

Evo šta još treba da uradite da biste imali zdrave zube.

1. Vodite računa o ishrani kako biste sprečili, pored karijesa, i nedostatak važnih hranljivih materija kao što je gvožđe.

2. Ne preterujte sa šećerima.

3. Žvaćite hranu bogatu vlaknima da biste očistili zube i stimulisali proizvodnju pljuvačke, koja sadrži zdrave supstance za dobrobit zubnog tkiva i povećava pH vrednost plaka.

4. Jedite voće i povrće koje je bogato vitaminima, koji takođe doprinose oralnom zdravlju.

5. Zabranjeno pušenje: upotreba duvana, usled lokalnog razvoja visokih temperatura i direktnog dejstva nikotina, izaziva zadebljanje najpovršnijeg sloja sluzokože, ćelijske i vaskularne promene i izaziva tumore.

6. Bez alkohola: alkohol se razlaže enzimima koji su prirodno prisutni u ustima i pretvara se u supstancu koja se zove acetaldehid, koja oštećuje parodontalna tkiva. Osim toga, alkoholna pića, takođe zbog visokog sadržaja šećera, izazivaju oralnu acidozu i predisponiraju nastanku erozija i karijesa.