Kokosovo ulje: Da li je laurinska kiselina korisna za lečenje akni?

by | 05.04.2024
Kokosovo ulje: Da li je laurinska kiselina korisna za lečenje akni?

Osim što pruža prednosti kao hidratantna krema za kožu i negu kose, kokosovo ulje može doprineti lečenju kožnih oboljenja. Razlog tome je sastojak koji se zove laurinska kiselina.

I u kulinarstvu i kao kozmetici, različite upotrebe i primene kokosovog ulja su prilično poznate. Ali ne znaju svi da se jedan od njegovih glavnih aktivnih sastojaka, laurinska kiselina, takođe primenjuje za lečenje akni.

Osim što pruža prednosti kao hidratantna krema za kožu i negu kose, kokosovo ulje može doprineti lečenju kožnih oboljenja. Takođe, laurinska kiselina se može dobiti iz palminog ulja i običnog kravljeg mleka.

Šta je laurinska kiselina i koji su njeni benefiti?

Laurinska kiselina, takođe poznata kao  dodekanoinska kiselina (zbog broja ugljenika u svojoj formuli), zapravo je zasićena masna kiselina srednje dužine. Prirodnog je porekla i prisutna je u tkivima ljudskog tela u čvrstom i nerastvorljivom obliku.

Isto tako, laurinska kiselina se nalazi u raznim namirnicama, kako životinjskog porekla, tako i u povrću. Među najčešćim izvorima imamo sledeće:

Kokosovo ulje: Jedno je od najbogatijih, sa proporcijom laurinske kiseline procenjenom na 40%.

Ulje palminog jezgra: Ekstrahovano iz jezgra palme Elaeis guineensis. Njegov udeo je mnogo veći, blizu 80%.

Kravlje ili kozje mleko: Sadrže približno 0,25 g po šoljici; 3% ukupne masti u mleku je laurinska kiselina.

Primena i prednosti kokosovog ulja

Kokosovo ulje ima širok spektar upotreba, od kulinarskih do kozmetičkih. Sa svoje strane, smatra se da postoje različita svojstva laurinske kiseline koja je čine efikasnom za bolesti. Hajde da vidimo.

Očuvanje hrane

Zbog svoje stabilnosti i činjenice da je nerastvorljiva u vodi, ova zasićena mast se dodaje prehrambenim proizvodima, pomažući u njihovom očuvanju. Međutim, kada se rafinira, gubi neke od svojih svojstava.

Kozmetička upotreba

Navodi se da ova kiselina ima hidratantna svojstva, zbog čega se koristi za suzbijanje suvoće kože, poboljšavajući funkciju lipidne barijere i pomaže u suzbijanju kseroze.

Isto tako, uobičajen je sastojak u kremama i drugim proizvodima protiv starenja, kako bi se smanjili ili minimizirali tragovi koji ostaju tokom vremena. Prema studiji iz 2013., samo dodavanje malo devičanskog kokosovog ulja u losion koji koristite na svojoj koži poboljšava hidrataciju, kao i elastičnost.

Razna stanja kože

Kokosovo ulje se takođe koristi za lečenje stanja kao što je psorijaza, zahvaljujući svojim hidratantnim i antiinflamatornim svojstvima. U tom smislu, pomaže u kontroli simptoma ove patologije.

Antimikrobna aktivnost

Prema rezultatima različitih istraživanja, pokazalo se da laurinska kiselina ima sposobnost da inhibira razvoj patogenih organizama. Zbog toga može pomoći u lečenju i prevenciji raznih infekcija, uključujući prehladu i grip.

A kada ga progutamo, on se pretvara u monolaurin, jedinjenje sa antimikrobnim delovanjem širokog spektra koje eliminiše čak i Staphilococcus aureus u laboratorijskim uslovima.

Druge pogodnosti

Upotreba ove masne kiseline povezana je sa drugim prednostima. Prema istraživanjima, stanovnici Polinezije, čiji su glavni izvor kalorija kokosovi orasi, duži su i zdraviji, sa niskom stopom gojaznosti i dijabetesa.

Takođe se sugeriše da bi vam mogao pomoći da lakše izgubite težinu i da bi bio zaštitni faktor protiv Alchajmerove bolesti. Iako se mnoge njegove primene još uvek proučavaju.

Laurinska kiselina za akne: Kako je koristiti?

Procenjuje se da postoji nekoliko faktora koji doprinose pojavi ili razvoju akni. To uključuje prekomernu proizvodnju sebuma, pore začepljene navedenom masnoćom, kao i mrtve ćelije, prisustvo bakterija (Cutibacterium acnes) i upale.

Sada, uzimajući u obzir gore pomenuta antibakterijska i antiinflamatorna svojstva, laurinska kiselina se može koristiti za efikasno lečenje akni. To potvrđuju rezultati različitih istraživanja.

Kokosovo ulje je proizvod koji je sve traženiji u kozmetičkoj industriji, delom zbog sadržaja laurinske kiseline

Kokosovo ulje je proizvod koji je sve traženiji u kozmetičkoj industriji, delom zbog sadržaja laurinske kiseline

Na primer, studija iz 2009. godine pokazala je da ova masna kiselina smanjuje i upalu i broj bakterija prisutnih na koži. Isto tako, još jedna istraga sprovedena 2016. godine potvrdila je ova svojstva.

Ne bi trebalo da se primenjuje direktno. Preporučljivo je koristiti proizvod koji sadrži ovo jedinjenje, između ostalog. U slučaju problema sa hidratacijom kože ili psorijaze, rizici su manji, pa se može slobodnije koristiti.

Za veću sigurnost, trebalo bi da se obratite dermatologu. Ovaj stručnjak za zdravlje kože može savetovati odgovarajuću dozu za osobu.

Isto tako, postoji mogućnost uključivanja sastojaka kao što je kokosovo ulje u ishranu. Na ovaj način možete iskoristiti prednosti laurinske kiseline ne samo za akne ili kožu. Naravno, ovo zavisi i od starosti osobe i načina života.

Mogući neželjeni efekti i kontraindikacije

Pre svega, treba napomenuti da je laurinska kiselina supstanca koja može da deluje iritantno, pa je ne treba unositi samu, već u obliku kokosovog ulja.

Ipak, ljudi sa osetljivom kožom treba da ga koriste sa oprezom. Isto tako, oni koji su alergični na laurinsku kiselinu, kokosovo ili palmino ulje ili bilo koju od njihovih komponenti treba da se uzdrže.

Na kraju, pravovremeno je zapamtiti da postoje neke kontraindikacije za kokosovo ulje. U tom smislu, njegova konzumacija se ne preporučuje osobama sa visokim holesterolom, hipertenzijom ili sklonošću ka smetnjama u varenju. Zapamtite da je najvažnije da se o svemu konsultjete sa svojim dermatologom.

 

mypokcik; nadisja / gettyimages.com