KUVANA PŠENICA, SPAS ZA DAME

by | 07.11.2021

U kombinaciji sa medom i orasima, prava je riznica zdravlja

Zrno pšenice je bogato beta karotenom, vitaminom E, kalcijumom, magnezijumom, fosforim i gvožđem. U kombinaciji sa medom i orasima prava je riznica zdravlja.
Ukoliko je obrađena na prvi način, pšenica kao najvažnija i najčešće korišćena žitarica na svetu svakako ne treba da izostaje sa naših trpeza.
Cela zrna ove žitarice su bogata izuzetno korisnim nutritijentima za naše zdravlje. Upotreba intgralne pšenice u ishrani  korisna je  i blagotvorno deluje na čovekov celokupan sistem. Konzumacija kuvane pšenice na redovnom nivou može da deluje preventivno na pojedina zdravstvena stanja, poput opstipacije, hemoroida i raka debelog creva.
Integralno, celo zrno pšenice predstavlja obilje vitamina i minerala. Posebno su značajni vitamini B kompleksa, koji su izuzetno značajni za ishranu celokupnog ljudskog organizma, snagu i imunitet.
Zrno pšenice je bogato beta karotenom, vitaminom E, kalcijumom, magnezijumom, fosforim i gvožđem. Pšenica ima veći udeo proteina od svih ostalih žitarica.
Skuvana integralna pšenica je izvrstan izvor hranljivih sastojaka, sa posebnim akcentom na vlakna i minerale. 
U jednoj šolji kuvane pšenice ima 151 kalorija, 8.19 gr vlakana, 58 gr magnezijuma, 11.1 gr mangana, 0.09 gr triptofana.

Zašto je dobra kuvana pšenica?
Prevencija raka
– Kuvana pšenica sadrži lignane, fitonutritijente koji imaju antikancerogeno dejstvo, a istraživanja su pokazala da ovo posebno važi za kancer dojke. Jedna studija je pokazala da konzumacija male doze integralnih pšeničnih mekinja dnevno može da smanji koncentraciju žučne kiseline i bakterija u stolici, za koje se smatra da mogu da budu podstrekači karcinoma debelog creva.

Regulacija telesne težine
 Upotreba integralne kuvane pšenice može da pomogne u regulisanju i održavanju telesne težine, jer sprečava pojavu metaboličkog sindroma sakupljanja masti u predelu stomaka, a istovremeno pruža optimalnu količinu dobrog holesterola, triglicerida i održava krvni pritisak.

Lečenje hroničnih upala
– Kuvana pšenica obiluje betainom, korisnim sastojkom koji igra važnu ulogu u ublažavanju hroničnih upalnih procesa.

Prirodni laksativ
– Integralna pšenica, posebno mekinje, deluju kao prirodan laksativ, budući da su bogate boljnim vlaknima, fosforom i B vitaminima.

Priprema kuvane pšenice
Poput drugih žitarica i pojedinih mahunarki, pšenica se najbolje sprema kada se preko noći potopi u vodu. Nakon toga se procedi i kuva.
Količina vode za kuvanje treba da bude u nivou četiri prsta iznad pšenice. Kuva se oko pola sata do četrdeset minuta na tihoj vatri, da polako vri. Gotova kuvana pšenica može da se konzumira i kao poslastica i kao deo obroka.
Mogu joj se dodavati orašasti plodovi, cimet, med, suvo grožđe, a svima je poznat bogat ukus žita sa šlagom.