LJUTINU GASE HLEB, PIRINAČ, MLEKO I SLADOLED

by | 08.11.2021

 Šta da radite kada preterate sa kapsaicinom?

 

Ljuta hrana intenzivan ukus dobija od kapsaicina, sastojka koji se nalazi u ljutim papričicama. Kada se kapsaicin spoji s receptorima na jeziku, mozgu se šalje jednostavna poruka – “Vatra!”. Ljuta hrana može povećati nivo energije i ubrzati metabolizam, a dobra je vest da se može neutralisati nekim namirnicama. Da ne biste pogrešili i umesto da gasite, požar u ustima dalje rasplamsate, pogledajte šta je dobro, a šta loše rešenje.

 

Voda

Ispijanje čaše hladne vode prirodna je reakcija u trenutku u kojem mislite da vam usta gore. Međutim, iako voda privremeno zaustavlja osećaj vreline, ona će zapravo proširiti kapsaicin po ustima i produžiti ceo proces.

 

Mleko ili jogurt

Mleko sadrži kazein, protein koji pomaže u razbijanju molekula kapsaicina, a zatim ga doslovno ispire. Upravo to je razlog zbog kojeg je jako puno meksičkih i indijskih jela servirano s nekom vrstom mlečnih proizvoda. Šta više mlečne masti mlečni proizvod sadrži to je učinak bolji, budući da se mast meša s kapsaicinom i otapa ga.

 

Alkohol

Alkohol bi mogao pomoći u otapanju kapsaicina, ali udeo alkohola morao bi u tom slučaju biti vrlo visok – na primer pivo vam neće previše pomoći. Tekila i votka dokazale su se uspešnim, ali čašica alkoholnog pića nakon svakog zalogaja nije najpametnija ideja.

 

Šećer

Najjednostavniji način na koji možete “ohladiti” usta  kašičica šećera (ili meda). Zadržite šećer neko vreme u ustima, a zatim ispljunite – na vašem jeziku stvoriće se sloj koji će ga zaštititi od osećaja toplote.

 

Skrob

Pirinač i hleb deluju poput krpe koja će upiti ljute ukuse iz usta. Ove i ostale namirnice koje sadrže skrob stvaraju barijeru između usta i kapsaicina – upravo zato je ljuta hrana često servirana s hlebom ili pirinčem.

 

Sladoled

Sladoled je mešavina mleka, šećera i masti, što ga čini savršenim za hlađenje usta i “gašenje požara”.