KUĆNI LEKOVI PROTIV HRKANJA

by | 13.08.2023

Hrkanje je veoma čest problem, naročito ako ometa san vašeg partnera

Procenjuje se da oko 45 odsto normalnih odraslih osoba ovremeno hrče, a 25 odsto svakodnevno. Problem je češći kod muškaraca i osoba sa viškom kilograma.

Šta pomaže u slučaju hrkanja?

Hrkanje možda ne predstavlja ozbiljnu zabrinutost, osim ako ne ometa san vašeg partnera. Ali, hronično glasno hrkanje je potencijalni zdravstveni problem koji treba rešiti u pravo vreme.

Hrkanje se javlja kada opuštene strukture u grlu vibriraju i počnu da prave buku. Hrkanje se često smatra poremećajem spavanja, ali jako hrkanje može imati ozbiljne društvene i medicinske posledice.

Postoje tri tipa hrkanja: opstruktivna apneja u snu, kompleksna apneja u snu i centralna apneja u snu.

Nekoliko faktora može da dovede do hrkanja, a to su prekomerna težina, starenjem i uvećani kranici. Hrkanje se može lečiti i držati pod kontrolom korišćenjem nekih jednostavnih kućnih lekova.

Prirodnim lekovima protiv hrkanja

Pepermint

Pepermint sadrži antiinflamatorna svojstva koja pomažu u smanjenju otoka membrana u sluzokoži grla i nozdrva. Osim toga, olakšava disanje. Dodajte dve kapi esencijalno ulja peperminta u čašu vode. Ispirajte grlo ovom mešavinom pre spavanja.

Takođe, razblažite kap ulja peperminta s kašičicom kokosovog ulja i nežno utrljajte malu količini u donje delove svake strane nosa pre spavanja.

Maslinovo ulje

Maslinovo ulje je snažan antiinflamatorni agens, koji olakšava tkiva duž respiratornih puteva tako što smanjuje otok i obezbeđuje čist prolaz za vazduh . Maslinovo ulje može smanjiti vibracije u grlu i pomoći u zaustavljanju hrkanja. Uzmite dva gutljaja maslinovog ulja dnevno pre spavanja. Kombinujte po ½ kašičice maslinovog ulja i meda i konzumirajte ih svakodnevno.

Udisanje pare

Jedan od najboljih tretmana za lečenje hrkanja je udisanje pare. Takođe, začepljenost nosa je jedan od glavnih razloga za hrkanje. U veliku posudu sipajte toplu vodu. Dodajte nekoliko kapi eteričnog ulja eukaliptusa. Držite peškir preko glave i udišite paru. Probajte ovaj lek svakodnevno pre spavanja.

Kardamom

Kardamom je efikasan začin za otvaranje zapušenih nosnih prolaza. Dodajte ½ kašičice kardamoma u prahu u čašu tople vode i popijte ovo 30 minuta pre spavanja.

Kopriva

Kopriva je jedan od najboljih biljnih lekova protiv hrkanja koji pomaže u lečenju hrkanja. Anti-inflamatorna i antihistaminska svojstva koprive su veoma korisna u lečenju hrkanja. Jednu kašičicu suvog lišća koprive šrelijte šoljom ključale vode, ostavite poklopljeno 15 minita, procedite i pijte mlak čaj jednom dnevno.
Beli luk

Beli luk je efikasan protiv nakupljanja sluzi u nosnom prolazu. Takođe je veoma efikasan za respiratorni sistem. Žvaćite jedan čen belog luka, a zatim popijte čašu vode.

Foto: PeopleImages / gettyimages.com