Ravna stopala: Vežbe koje mogu da pomognu

by | 20.11.2023
Ravna stopala: Vežbe koje mogu da pomognu

Ako imate ravna stopala verovatno osećate bolove u gležnjevima, kolenima i kukovima nakon duže šetnje. Otkrijte šta može da vam pomogne.

 

Ravna stopala predstavljaju deformitet spuštanja svoda stopala zbog čega tabani u potpunosti dodiruju tlo. Ovo stanje može biti ili urođeno ili stečeno kasnije u životu zbog različitih faktora kao što su starenje ili povrede.

Ravna stopala utiču na kvalitet života

Osobe s ravnim tabanima često se suočavaju sa poteškoćama prilikom vežbanja zbog strukturalnih problema na stopalima. Kada taban celom porvršinom dodiruje tlo to dovodi do neravnoteže, izmenjenih obrazaca hoda i potencijalne nelagodnosti tokom fizičkih aktivnosti.

Zašto ravna stopala stvaraju problem?​

Spušten svod stopala dovodi do prekomerne pronacije, gde se stopala preterano kotrljaju prema unutra tokom hodanja ili trčanja, što dovodi do naprezanja gležnjeva, kolena i kukova. I naravno donosi bol i nelagodu. Ako vam je teško da vežbate, ravna stopala mogu biti osnovni uzrok koji zahteva pažnju i pravilno upravljanje.

Ravna stopala mogu obeshrabriti pojedince da učestvuju u određenim aktivnostima zbog straha od bola ili neprijatnosti. Ovo može ograničiti njihovu sposobnost da se uključe u fitnes aktivnosti. Ako imate nelagodu ili bolove prilikom vežbanja zbog ravnih stopala, nekoliko strategija može pomoći da se ublaži nelagodnost i omogući aktivniji način života.

Obratite pažnju na izbor obuće​

Investirajte u cipele posebno dizajnirane za ravna stopala. Potražite one sa adekvatnom podrškom za svod stopala, stabilnošću i amortizacijom da biste ublažili pritisak i smanjili nelagodnost toko hodanja. Ortopedski umeci po meri mogu da obezbede dodatnu podršku svodu stopala i pomognu da se težina ravnomernije rasporedi po tabanima.

Vežbe koje će vam prijati

Razmislite o aktivnostima sa malim opterećenjem na stopala kao što su plivanje, vožnja bicikla. Fokusirajte se na vežbe koje jačaju mišiće koji podržavaju svod stopala. Jedna od interesantnih vežbi je i hvatanje nožnim prstima nekog predmeta: klikera ili maramice sa poda. Takođe je veoma efikasna vežba masaža stopala lopticom. Sednite na stolicu, a tabanom valjajte lopticu napre-nazad, levo-desno po dva minita sa svakim tabanom. Uradite vežbu pet puta, a između odmorite po pola minuta.

Hodanje na vrhovima prstiju: Počnite tako što ćete to raditi u patikama, ali kada postanete sigurniji, uradite to bosi. To je fantastična vežba za jačanje ligamenata i mišića stopala, gležnjeva i nogu. Takođe pomaže u poboljšanju ravnoteže.

Podizanje pete jedne noge: Stanite na jednu nogu. Polako se podižite na nožne prste držite 10 sekundi i spustite. Držite se za zid ili sto. Ova vežba će ojačati listove i skočni zglob. Radite po pet puta na svakoj nozi u seriji od tri puta.

Hodanje na petama: Hodajte napred na petama. Započnite vežbu noseći patike i napredujte do bosih nogu kako vaša stopala jačaju. Koristite zid za podršku ako je to potrebno. Ovo je takođe odlična vežba za jačanje stopala i gležnjeva i poboljšava ravnotežu.

Konsultujte specijalistu

Potražite savet od fizioterapeuta da biste dobili odgovarajuću dijagnozu i personalizovane preporuke za upravljanje ravnim stopalima tokom vežbanja. Ignorisanje izazova povezanih sa ravnim stopalima tokom vežbanja može dovesti do daljih komplikacija, utičući na opšte fizičko blagostanje. Od ključnog je značaja da se ova pitanja pozabavite što pre da biste sprečili nelagodnost i potencijalne povrede.

Ivan-balvan / gettyimages.com