KOLIKO VODE TREBA PITI ZA BRŽE MRŠAVLJENJE?

by | 30.03.2022

Aromatizovane vode i biljni čajevi najbolje su rešenje za hidrataciju

Od detinjstva su nam savetovali da pijemo osam čaša vode, ali većina nas jedva da je tek ponekad ispunila taj zahtev. Obično uopšte ne shvatamo koliko smo dehidrirali dok ne počnemo da osećamo umor, glavobolju ili ne vidimo da se dehidratacija manifestuje na našoj koži.
Prednosti pravilnog hidratiziranja su brojne – doprinosi pravilnoj probavi, poboljšava ten i ubrzava metabolizam.
Koliko vode treba popiti da bi došlo do mršavljenja, kako bi se očistila koža ili jednostavno samo za održavanje tela i mozga u optimalnom zdravlju, za Byrdie je objasnila Liz Josefsberg, stručnjakinja za mršavljenje.

“O minimalnoj količini vode koju bi neko trebalo da popije  u toku dana,  dugo se  raspravlja”, napominje  Liz Josefsberg,  konstatujući da je osam čaša vode već postalo pravilo. Ipak, ona preporučuje i veće količine. Prosečno 3,7 litara tečnosti dnevno za muškarce i 2,7 litara za žene (zavisno od klimatskog područja u kojem osoba živi, telesnih aktivnosti, opšteg  zdravlja i stanja poput trudnoće. Pri tome treba uzeti u obzir da vodu unosimo i kroz hranu i druge tečnosti.

Josefsberg tvrdi da je uzimanje dovoljne količine vode gotovo najvažnija stavka za mršavljenje. “Voda odmah daje više energije, jer organi poput mozga i srca dobijaju gorivo i ne dolazi do zamene između osećaja gladi i žeđi, a toksini se iz tela lakše eliminišu.”

Liz napominje i da je svako telo specifično, a potrošnja vode takođe zavisi od nivoa aktivnosti svake osobe. “Kroz svakodnevne aktivnosti, naše telo može da izgubi tri do četiri litre dnevno samo znojenjem, mokraćom, radom creva”, kaže Liz. Samo disanjem gubimo jedan do dva litra. “Da bi došlo do mršavljenja sva zaslađena pića treba zameniti vodom ili biljnim čajem i piti preporučene dnevne količine 2, 7 l žene, odnosno 3, 8 l dnevno muškarci”, savetuje ona.

Čime se može zameniti voda?
Loš izbor su dijetalni ili napici sa veštačkim zaslađivačima,  jer oni mogu izazvati žudnju za hranom. Dobre alternative  su biljni čajevi i aromatizovane vode bez šećera.