LIČNA PRIČA: MOJA USPEŠNA BORBA SA DIJABETESOM

by | 29.03.2022

Uz promenu ishrane, lekovito bilje i čajeve Slađan Momčilović iz Vranja regulisao je nivo šećera u krvi i već godinama ga drži pod kontrolom

 

Na detaljnom, sveobuhvatnom sistematskom pregledu, koji su obavili medicinski radnici Zavoda za zdravstvenu zaštitu radnika Ministars­tva unutrašnjih poslova 2011. godine, Slađanu Momčiloviću iz Vranja dijagnos­tikovan je diabetes mellitus tip 2, sa glukozom od 17,9 mmol/l.

– Bolest nisam nasledio, jer ni po oče­voj, ni po majčinoj liniji niko nije bolo­vao. Ipak, sumnjao sam da imam dijag­nozu i pre nego što su mi je zvanično potvrdili – mučilo me je učestalo mok­re­nje, pojačana žeđ, opšta slabost i malak­salost, poremećaj sna, sklonost ka in­fek­cijama, umor – konstatuje na početku razgovora za Magično bilje Slađan Mom­či­lović koji je, zahvaljujući ličnom iskust­vu i znanju o ishrani, prava riznica sa­veta i recepata koji mogu da pomognu i drugima koje muči ova česta bolest.

Kako je u početku tekao Vaš oporavak? Koju terapiju su Vam lekari prepisali?

– Kada sam saznao da sam oboleo od dijabetesa tip 2, a s obzirom da se za zdra­vu ishranu interesujem od 1985. godine, nisam osetio strah, paniku, ljutnju ili zbunjenost jer sam znao da se, uz od­go­va­ra­juću terapiju, sa pravilnom ishranom i određenim stilom života može kvalitetno živeti i dočekati starost. Dobio sam tera­piju antidijabeticima, ali za uspešno le­čenje to nije dovoljno. Moderan medicins­ki pristup ističe i pravilnu ishranu.

Zašto smatrate da svaki čovek koji boluje od dijabetesa mora biti, na prvom mestu, sam svoj doktor?

– Način ishrane je odlučujući činilac zdravlja koji je potpuno pod kontrolom dijabetičara. Samo dijabetičar određuje šta će ući u usta. Gotovo da nema nijednog prirodnog procesa ili zdravstvenog prob­le­ma u organizmu koji nije u vezi sa sas­toj­cima koji se unose hranom i lekovitim biljem. LJudi koji boluju od šećerne bo­lesti, često iz neznanja, neinformi­sa­nosti ili nezaintere­sova­nosti čine greške koje im znatno oteža­vaju zdravstveno stanje. Da bi dijabetičar bio sam svoj doktor, mora biti informisan i obrazovan.

Imajući sve to u vidu, kao i reči ame­ričkog filozofa Elberta Habarda: ,Ako mogu da pomognem ljudima, uradiću tako što ću im pružiti priliku da pomognu sami sebi,, napisao sam priručnik Moja uspešna borba sa dijabetesom tip 2 – ishranom, biljkama, čajevima i fizičkom aktivnošću, u skladu sa osnovnim principom svih medicina sveta primum non nocera, što znači: ,Važno je da ne naškodi.,

Kako ste se hranili pre dijagnoze?

– Pre dijagnoze dijabetesa, u mojoj ishra­ni bili su zastupljeni: beli hleb i proizvodi od brašna tipa 400 i 500, dimljeno meso, meso na žaru, mesne prerađevine (slanina, koba­sice, viršle, salame i drugo), masni mlečni proizvodi (kajmak, maslac, kač­ka­valj, tvrdi sirevi), krompir spremljen na različite načine (krompir je skrobna namirnica i podiže nivo glukoze u krvi), proizvodi sa zasićenim i transmasnim kiselinama, vrlo malo povrća i voća, dosta gaziranih sokova i energetskih pića …

Šta ste sve promenili u ishrani kada ste saznali da bolujete od “tihog ubice”?

– Kada sam saznao da bolujem od dijabetesa, početkom novembra 2011. godine, i uzimajući u obzir činjenicu da sam odlučio ,da živim,, odmah sam promenio ishranu, izbacivši sve gore navedeno. S obzirom da je u kući bilo puno zimnice (kiseo kupus, živa paprika, karfiol, krastavčići, peglana paprika, cepkana paprika, peckana paprika, ajvar i drugo), koju je spremila moja supruga Emica, odmah sam počeo da koristim navedenu turšiju, a prioritet u ishrani imao je kiseo kupus. Jeo sam dosta salata i jela od povrća.

Koje namirnice su blagotvorne kada imate povišen šećer i zašto baš te?

– Treba koristiti namirnice sa nižim glikemijskim indeksom. Jedna od takvih je cimet. Cimet je bogat prirodnim spojevima polifenola za koje istraživanja pokazuju da se u našem telu ponašaju kao insulin. Treba uzimati 1-6 g cimeta dnevno, a nakon šest meseci smanjuje se nivo glukoze kod većine dijabetičara za oko 29%. Artičoka je bogata inulinom, dobar je izvor folne kiseline, kao i vitamina C, K i B. Od minerala obiluje bakrom, kalcijumom, gvožđem, kalijumom, magnezijumom, fosforom. Sadrži i antiokidanse, silimarin, kofeinsku i feruličnu kiselinu. Kikiriki pomaže organizmu da izbalansira nivo šeće­ra u krvi. Treba ga koristi blago pe­če­nog, bez dodavanja ulja i soli. Laneno ulje je od svih ulja najbolji izvor omega 3 masnih kiselina, koje su esencijalne, što znači da ih naš organizam ne može sam proizvesti. Između ostalog, snižava nivo LDL holes­tero­la i triglicerida, ubrzava metabo­li­zam i olakšava gubitak telesne mase. U početku je potrebno piti po dve supene kašike lanenog ulja a istovremeno konzumirati 50 g mladog neslanog sira. Ja sam od 130 kg smanjio telesnu težinu na 80 kg.

Koji vitamini i minerali su važni za regulisanje dijabetesa?

– To su vitamini C, A, E i B grupe i minerali selen, hrom, cink i magnezijum. Inaktivisani pivski kvasac u granulama potrebno je koristiti dva puta dnevno, malo više od supene kašike, rastvoren u vodi ili surutki.

Šta ste koristili od lekovitog bilja i kako je ono uticalo na nivo šećera u krvi?

– Svaku biljku priroda nam je poklonila, a čovekov zadatak je da je pravilno koristi.

U ishrani koristio sam mnoge biljke, a ovom prilikom navešću čičoku, cikoriju, maslačak.

Najvažniji sastojak čičoke je inulin, čiji je glikemijski indeks nula. Čičoka apsorbuje glukozu, tako da snižava nivo šećera u krvi, ali i provocira ćelije pankreasa da luče in­su­lin. Čičoku sam uglavnom jeo u sirovom sta­nju. Dobro oprati, otkloniti zemlju i jesti je.

Cikorija umesto skroba sadrži inulin. Cikorija snižava šećer u krvi, povoljno deluje na jetru i druge organe. U prodavnicama zdrave hrane može da se kupi kafa od cikorije.

Način pripreme: U dva decilitra vode staviti kafenu kašičicu cikorije, kuvati na laganoj vatri sa povremenim mešanjem nekolikio minuta, dok se kajmak na izgubi. Procediti i popiti navedenu količinu u dva navrata. Moja preporuka, popiti nakon jela.

Maslačak je dobro prirodno sredstvo za regulisanje nivoa šećera u krvi jer, pored kalijuma i eteričnih ulja, sadrži i inulin do 40%. U ishrani sam koristio šuplju dršku maslačka, na taj način što sam svakog dana tokom proleća – sve dok maslačak cveta jeo po desetak stabiljka ove biljke. Koristio sam i salatu od maslačka.

Ona se priprema na sledeći način: Sveže listove maslačka oprati, naseckati ih i staviti u činiju. Prelije se sa lanenim uljem i sokom od pola limuna. Blago posoliti sa morskom ili himalajskom solju.