AKO PATITE OD PROLEĆNIH ALERGIJA, PAZITE KAKO DIŠITE

by | 29.03.2022

Olakšanje donose i nazalni sprejevi ali i staro provereno rešenje: vazelin

 

Sa toplim danima stigle su i alergije. Britanski San prenosi savete Ane Marfi, farmaceutkinje specijalizovane za disajne probleme.  

“Mnogi ljudi će disati na usta dok se bore s prolećnom alergijom. Međutim, tako vazduh zaobilazi naš vlastiti prirodni sistem filtriranja”, objašnjava  Marfi.

 “Zaista je važno disati kroz nos jer se tako vazduh filtrira i sprečava da veliki deo polena izazove probleme u telu”, objasnila je Marfi.

Međutim, disanje kroz nos može izgledati otežano dok se borite s alergijom i stalno kijate. Lekari savetuju i korišćenje nazalnih sprejeva kako biste olakšali disanje.

Dekongestivne sprejeve za nos možete pronaći u lokalnim apotekama, ali steroidne sprejeve, čije korišćenje mora odrediti lekar,  stručnjaci označavaju kao najbolje jer mogu smanjiti upalu u nosu i uz ponavljanje upotrebe neće izgubiti efikasnost.

 Ako patite od alergije na polen, preporučuje se da počnete da koristite sprejeve za nos pre nego što se simptomi pojave, oko dve nedelje.

 Upotreba vazelina oko nozdrva  stari  je trik koji zapravo deluje – hvata polen pre nego što udahnete čestice, a među ostala  isprobana rešenje spadaju i kapi za oči.