DA LI SOJA ŠTITI OD KANCERA?

by | 30.03.2022

Pod znakom pitanja verovanje da soja izaziva rak dojke

 

Iako se smatralo da je soja štetna za žene koje imaju visoki rizik od raka dojke, dr Vilijam Li tvrdi da sastojci soje zapravo izgladnjuju tumor i smanjuju rizik od nastanka raznih drugih bolesti i preporučuje ishranu bogatu sojom i ženama i muškarcima.

Dr Vilijam Li, autor knjige “Eat To Beat Disease: The New Science of How Your Body Can Heal Itself”, tvrdi da naša genetska sudbina nije određena pri rođenju. On piše da čak i ako su u porodici evidentirane bolesti poput raka dojke ili prostate, postoji puno namirnica koje se mogu jesti, a čija konzumacija će pomoći u smanjenju rizika od nasleđivanja ovih bolesti. Jedna od takvih namirnica je soja.

Soja je već godinama pod lupom, a rašireno je mišljenje da bi žene koje imaju visoki rizik od raka dojke trebalo da je izbegavaju zbog uverenja da prirodni biljni fitoestrogeni, koji se nalaze u soji, izazivaju rak dojke. Dr Li se ne slaže s ovim tvrdnjama, a svoje mišljenje potkrepljuje naučnim dokazima.

Istraživanja su pokazala da fitoestrogeni u soji ne povećavaju učestalost raka dojke nego upravo suprotno. Fitoestrogeni soje deluju kao antiestrogeni, ometajući sposobnost estrogena da podstakne određene vrste raka. A genistein, fitoestrogen koji se nalazi u soji, ima učinak izgladnjivanja tumora. Prema dr Liju, ovo je odlična vest za ljubitelje azijske kuhinje, vegane i one koji konzumiraju sojine proizvode kao alternativu mlečnim.

Među najuverljivijim epidemiološkim studijama o koristi soje je istraživanje sa Univerziteta Vanderbilt na 5.042 osobe koje su prebolele rak dojke. Tokom četvorogodišnjeg razdoblja, istraživana je veza količine soje koju su žene konzumirale s ponovnom pojavom i smrtnošću od raka dojke. Da postoji ikakav potencijal da je soja štetna, pojavio bi se u ovoj populaciji žena. Umesto toga, otkriveno je da su žene s najvišom nivoom unosa soje smanjile rizik od ponovnog pojavljivanja raka za 32 posto, dok je rizik od smrtnosti smanjen za 29 posto. Ova korisna veza sa sojom uočena je bez obzira na to da li su  žene imale rak dojke s pozitivnim ili negativnim estrogenskim receptorima. Zbog svih ovih saznanja, Dr Li savjetuje isharnu bogatu sojom i ženama i muškarcima.