KOJA JE VRSTA JABUKE NAJZDRAVIJA

by | 15.02.2022

Jabuke su odlične za zdravlje, ali nisu sve podjednako moćne. Kako da izaberete najbolju? Jedna boja otkriva sve

 

Jabuke su ubedljivo najpopularnije voće kod nas, a i nutricionisti se slažu da je dobro jesti ih često. Međutim, iako su veoma zdrave i sadrže veliku količinu vitamina i minerala, nisu podjednako moćne. Jedna sorta posebno se izdvaja. Reč je o zelenim jabukama.

Ova vrsta ima mnogo više korisnih materija od ostalih, a povoljno utiče na ceo organizam. Nutricionosti su naveli šest razloga zašto je dobro pojesti makar jednu zelenu jabuku dnevno.

Zelene jabuke imaju visok sadržaj vlakana koja utiču na „unutrašnju” ravnotežu i jačanje metabolizma. Bogate su polisaharidima i ligninom, koji su od vitalnog značaja za zdravlje debelog creva.

Sadrže velike količine gvožđa koje povećava nivo kiseonika u krvi, ali tu su i bakar, cink, mangan i kalijum koji jačaju vaš metabolizam. Ukoliko se osećate umorno ili primetite pad energije, ne ustručavajte se, pojedite jednu zelenu jabuku.

Dovoljno je da jedete samo jednu jabuku dnevno i primetićete značajnu razliku, kažu nutricionisti.

Antioksidansi koji se nalaze u zelenim jabukama pomažu da se rešite podočnjaka i osvežite izgled očiju.

Antioksidansi u zelenim jabukama podstiču regeneraciju ćelija, popravljaju teksturu kože, zatežu je, što daje mladolik i zdrav izgled koži lica.

Zelene jabuke imaju mali procenat šećera, ali obiluju vlaknima koja podstiču bolji metabolizam, samim tim i proces razgradnje masnih naslaga.