LIČNA PRIČA: UZ ELIKSIR OD SURUČICE, MASLAČKA, SREMUŠA I RENA, ZABORAVILA SAM NA TEŠKU BOLEST

by | 15.02.2022

 Mileva i Milan Davidović pre sedamnaest godina napustili su udoban gradski život i usred Tare pronašli svoju oazu mira i zdravlja

 

Kada su pre sedamnaest godina Mileva i Milan Davidović odlučili da napuste najpre Frankfurt a zatim i Bajinu Baštu i počnu potpuno drugačiji, nov život usred Tare, svi su im prognozirali brzu odstupnicu i povratak u grad. Pokazalo se, međutim, da je njihov život upravo onakav kakav su želeli, izvor potpunog zadovoljstva.

– Mislila sam da je mnogo surovo i teško opstati ali, posle određenog vremena, videla sam da je to udoban i lep život kakav ne može da se zamisli u gradskoj sredini – kaže Mileva.

Najpre potpuni početnici, ovladali su potom tajnama prirode i naučili kako od nje da dobiju ono najbolje.

– U prirodi imamo sve što nam treba, iz prirode je i hrana i lek – dodaje naša sagovornica i nastavlja:

– Ljubav kombinovana sa prirodom velika je moć. Što se tiče materijalnih stvari, ništa nam ne nedostaje, imamo sve što nam treba, možda čak i više – priča Mileva.

U kuhinji ova vredna žena je prava domaćica, tu sprema hranu od planinskih plodova, samoniklih biljaka, povrća i mlečnih proizvoda koje sama pravi.

Pored kućnih poslova, u kišnim danima i dugim noćima čita knjige a omiljena literatura joj je iz alternativne medicine, lekovitog bilja i šumskih plodova. Na policama svoje male kuhinje Mileva čuva eliksire koje je sama spravila od iznedrenih darova prirode sa ove prelepe planine.

– Lekovito bilje sam upoznala još kao mala, jer je moj otac bio dobar poznavalac trava. Ipak, tek kad sam počela da živim na planini, a naročito kada sam se razbolela, intenzivno sam počela da se bavim biljkama. Naime, pre četrnaest godina obolela sam od raka dojke koji sam operisala, ali sam želela da sebi pomognem i lekovitim travama. Napravila sam eliksir od suručice, maslačka, sremuša i rena, koji sam uzimala svakodnevno. Uz to, pila sam čajeve od lista bukve, bokvice, svežeg lista maslačka. Mlela sam žir, koprivu, lobodu… Iz ishrane sam izbacila meso i suhomesnate proizvode, postila sam svaki post, često jedem samoniklo bilje. Evo, posle četrnaest godina, osećam se fantastično – naglašava Mileva.

U međuvremenu, gospođa Davidović otkrila je i da su kora od bora, kao i iglice bora puni jakih antioksidanasa koji čiste organizam i jačaju imunitet.

– Pravim ih u alkoholnoj tinkturi ili pomešane sa medom. Iglice bora, kao i sve iglice četinara, treba koristiti neposredno posle branja jer se vitamin C gubi sušenjem, tako da iglice koje se čuvaju više od godinu dana potpuno izgube svoja lekovita svojstva. Mladi izdanci bora koriste se u lečenju zastarelih katara disajnih puteva, promuklosti, kašlja, lakšeg bronhitisa, za inhalaciju… Takođe se koriste u lečenju astme, kao i u lečenju reumatskih bolesti i gihta. Malo je poznato da je lekovitost iglica veća i do 80% ako se iglice izlome na manje delove nego ako se koristi cela iglica – ističe ova velika zaljubljenica u lekovito bilje.

Melemi Mileve Davidovic

Za cirkulaciju Mileva preporučuje tinkturu ljute papričice, đumbira, hajdučice, nane, rena i karanfilića. Tri do pet kapi ove tinkture dnevno, po rečima naše sagovornice, ponovo uspostavlja normalan protok krvi u organizmu.

– Svake godine pravim i sok od sremuša. Listove sameljem i iz njih iscedim sok pomoću cediljke ili sokovnika. Uzimam ga od jedne do tri kašike na dan s vodom, čajem ili jogurtom. Odličan je u borbi protiv povišenog krvnog pritiska i holesterola. Medveđi luk najbolje čisti krv, žuč i jetru od štetnih produkata metabolizma.

Kao veliki ljubitelj gorkih čajeva, Mileva svakodnevno pije čaj od ive i lincure.

– Omiljena biljka mi je majčina dušica. Stavljam je u sve svoje specijalitete, čak i u kozji sir i salamuru. Čaj od majčine dušice deluje antiseptično, efikasan je protiv spazma u bronhijama, razvodnjava sluz u plućima i pomaže pri njegovom izbacivanju. Zato se sa uspehom primenjuje protiv kašlja. Pošto je veoma ukusan i lepo miriše, uvek ga rado pijem. 

Veliko stado koza i jarića pravi je ukras ovog domaćinstva, ali i živi dokaz da čovek u neposrednoj vezi sa prirodom otkriva nove vrednosti, lepote življenja i velike izvore zdravlja i energije.

Davidovići su vrlo ljubazni domaćini koji na svom gazdinstvu neprekidno primaju goste – od dece koja znatiželjno gledaju i igraju se sa brojnim domaćim životinjama do turista i vikendaša.

Bokvica, mlečika, matičnjak

– Ni za šta na svetu ne bismo ovo mesto menjali – uočava Mileva i zaključuje:

– Odlaskom iz grada u divljinu preporodili smo se. U grad odlazimo jednom do dva puta mesečno da kupimo osnovne namirnice i vidimo prijatelje, ostalo vreme drugujemo s planinom, divljinom i pravom malom Nojevom barkom na Tari.

 Milevini recepti:

Zdrav džem od zove

 Sastojci:

1 kg zrelog ploda zove

1/2 kg šećera

1/2 l vode

Najpre dobro oprati bobice zove, najbolje jedan po jedan cvet pod mlazom čiste vode, a zatim bobice skinuti sa peteljki. U šerpu sipati vodu, šećer i očišćene bobice zove. Kuvati na laganoj vatri uz stalno mešanje oko pola sata. Kada se džem dovoljno stegne, sipati ga u teglice i dobro zatvoriti.

Džem može da se kuva i bez šećera, a naknadno u hladan džem dodaje se i med.

 Milevina mešavina protiv gripa, prehlade i za jačanje imuniteta

Mešavina se pravi, između ostalih biljaka, od plopotuše, suručice, vranilove trave, cveta zove, kantariona, kamilice, hajdučke trave, divizme, lipe, majčine dušice… Čisti organizam, krv, pospešuje apetit…

 Prirodna smolaje lek

– Kreme i meleme od prirodne smole, voska, maslinovog ulja i različitih biljaka već dugo pravim. Prirodne smole su dragocene jer ih biljka ispušta da bi se zaštitila od povreda. To su veoma stare recepture u kojima koristim i kleku, smreku, bor, divlju nanu.

 

Bosiljak, glog i neven