LIČNA PRIČA: MOJA TERAPIJA PROTIV ENDOMETRIOZE

by | 14.02.2022

 Tea Crnjak, blogerka iz Dubrovnika, otkriva kako je zauzdala hroničnu bolest koja sve češće pogađa mnogo žena

Godinama sam imala izuzetno bolne menstruacije. Bolne do te mere da sam morala svaki mesec da idem u hitnu pomoć po injekcije analgetika. Jednog jutra imala sam osećaj da imam vodeni balon u sebi i mnogo me je bolelo, pa sam otišla u hitnu. Poslali su me na odeljenje ginekologije i na ultrazvuku su našli cistu od sedam centimetara. Odmah su posumnjali na endometriozu i ostala sam da ležim u bolnici dok se upala nije smirila. Operisana sam nekoliko dana kasnije. Endometrioza jedino se može potvrditi sto posto laparoskopijom, a PHD analiza je pokazala da se o njoj zaista i radi – Tea Crnjak, blogerka i iz Dubrovnika

Kako je tekao proces oporavka?

– Oporavak od operacije traje desetak dana. Zahvat nije strašan jer se sve radi kroz nekoliko rupica na stomaku i nema velikih rezova. Oporavak od same endometrioze ne postoji jer je to hronična bolest sa kojom treba naučiti živeti i promeniti životne navike da bi se smanjili upalni procesi, kao i da bi se izbegle namirnice i proizvodi koji utiču na nivo hormona, poput estrogena, s obzirom da svaka endometrioza stvara svoj estrogen koji nije dobar za naš organizam.

Kada ste shvatili da treba da promenite životne navike kako biste se osećali bolje?

– Životne navike promenila sam kad sam se više posvetila samoobrazovanju i naučila šta su ksenoestrogeni, koja hrana utiče na estrogen, koliko je važan balans kortizola i melatonina, odnosno, hormona stresa i hormona koji se ispušta za vreme spavanja. Kad su oni izbalansirani, naše telo se lakše bori protiv upala. Mnogo je faktora koji su me naterali da promenim životni stil.

Šta sve može da olakša život sa endometriozom?

– Ishrana koja se zasniva na povrću i voću, smanjen unos mesa, mleka i mlečnih proizvoda koji utiču na nivo estrogena (kod obolelih se zapaža povećan nivo estrogena zbog toga što same ciste stvaraju svoj estrogen koji je loš), aromaterapija, tople kupke, čajevi, izbacivanje hemikalija iz domaćinstva.

Kako promena ishrane utiče na poboljšanje stanja kod endometrioze?

– S obzirom da je endometrioza bolest celog organizma, ishrana može da utiče i na smanjenu nadutost, koja je jedan od najčešćih simptoma endometroze. Može da utiče i na regulaciju hormona, ali i na zdravlje creva koje je bitno za snažan imunitet. Hrana takođe utiče na upalne procese u telu, pa je pametno pripaziti da se ne jede puno rafinisanih namirnica i onih koje su bogate lošim mastima.

Koje namirnice najčešće koristite? Kako izgleda Vaš dnevni meni?

– Jedem raznoliko i nemam neki poseban dnevni meni. Pazim da na tanjiru bude namirnica iz svih grupa, jedino što ne konzumiram meso i mesne proizvode, kao i mleka životnjskog porekla.

S obzirom da je kod endometrioze organizam stalno pod upalom, koje prirodne sastojke je dobro unositi u organizam?

– Sastojke koji su bogati protivupalnim materijama i antioksidansima, poput kurkumina, zelenog čaja, vitamina C, bobica godži, aronije, nara i slično. 

Na koji način mazanje abdomena eteričnim uljima može da pomogne kod ovog problema?

– Ako se koriste eterična ulja koja deluju na regulaciju hormona, mogu da pomognu kod ovog problema, kao i kod stalne napetosti u abdomenu koje su karakteristične za endometriozu.

Gde se sve nalaze hormonski “okidači” i kako ih zaobići?

– Nažalost, svuda – u kozmetici, mejkapu, sredstvima za čišćenje, hrani, proizvodima za ličnu negu. Najlakše ih je zaobići obrazovanjem i pre­laskom na prirodne proizvode. Treba voditi računa da prirodni proizvodi nisu samo proizvod ekološkog marketinga nego da u njima zaista nema nikakvih loših sastojaka. Zato je bitno da znate da pročitate sastav.

Šta je temelj dobrog imuniteta?

– Zdrava crevna flora je bitna jer se u crevima proizvode imunske ćelije, kao i zdravo okruženje u kojem nema hemikalija koje narušavaju normalne funkcije organizma. Bez toga sve je samo krpljenje i prikrivanje simptoma.

Šta sve jedan dom čini toksičnim? Kako da bude što manje otrovan po naše zdravlje? 

– Najtoksičniji proizvodi u domovima su deterdženti za rublje i omekšivači. Ta dva proizvoda nalaze se u svakom kutku doma jer sve s tim peremo, pa je najbolje preći na prirodna rešenja ili posegnuti za prirodnim receptima. Recimo, alkoholno sirće veoma je efikasno, menja omekšivač i ne ostavlja miris na stvarima. Kvalitetni osveživači i eterična ulja mogu uneti predivne mirise u kuću i pritom biti od koristi za naše zdravlje.