KOJA HRANA JE OPASNA NA +35?

by | 28.06.2021

 Nutricionistkinja Džesika Vilson upozorava na opasnosti od određenih namirnica tokom vrućine

Da biste se zaštitili od vrućina, pored pojačanog unosa vode, prozračne garderobe i izbegavanja boravka napolju u najtoplijem delu dana, veoma je važno i šta jedete i pijete.
Američka nutricionistkinja Džesika Vilson objasnila kako da preživimo letnju vrućinu, na koju hranu treba da obratimo pažnju, čega da smanjimo unos, a šta u potpunosti da izbacimo.
– Treba piti više zelenog i biljnog čaja, vode sa limunom ili đumbirom, bistrih voćnih i napitaka od šumskog voća, ali bez šećera, kao i čiste vode. Ovo je neophodno da bi se nadoknadio gubitak tečnosti. Ne preporučuje se da se jede meso kada je vruće, jer se njegova vlakna teško vare. Od proteina bih preporučila ribu, jaja i mlečne proizvode sa malim procentom masti, otprilike 10-15 odsto – kaže Džesika.
Ona savetuje da jedete više povrća, voća, bobica i zeleniša. Slatkiše, a ovde se ubraja i sladoled, trebalo bi smanjiti. To je pro-inflamatorna hrana koja utiče na rast krvnog pritiska i razvoj upalnih procesa.
– Kafu možete da pijete kada je vruće, ali nikako ne treba da preterujete. Više od tri ili četiri šolje dnevno nije dobro ni na kojoj temperaturi. Izbegavajte i kvas, jer sadrži šećer i može da iritira stomak – ističe američka nutricionistkinja.
Hladna alkoholna pića, uključujući pivo i danas popularne sajdere, nisu dobra opcija ako želite da se rashladite.
– Bilo koji alkohol, posebno kada je napolju vrelo, podiže krvni pritisak i vrši dodatno opterećenje na srce koje se već bori sa radom na visokoj temperaturi. Na ovaj način ćete povećati rizik od srčanog ili moždanog udara – zaključuje nutricionistkinja.