Kiseli kupus za zdravo srce i telo

by | 03.11.2023
Kiseli kupus za zdravo srce i telo

Kiseli kupus je bogat izvor probiotika i vitamina. Poboljšava varenje, jača imunitet, eliminiše stres i još mnogo toga… 

Kiseli kupus je vrsta fermentisanog kupusa sa velikim zdravstvenim prednostima. Preživeo test vremena i postao popularan prilog i začin u mnogim kulturama. Zbog procesa fementacije kiseli kupus donosi više zdravstvenih benefita svežeg kupusa.

Kiseli kupus: Omiljena namirnica koja je odlična za zdravlje

U ovom tekstu analiziraćemo šta sve ova popularna namirnica može da učini za celokupno zdravlje.

1. Kiseli kupus je veoma hranljiv

Kiseli kupus sadrži mnoge hranljive materije važne za optimalno zdravlje. Jedna šolja takođe obezbeđuje značajnu dnevnu potrebu: natrijuma, vitamina B6, C i K1, gvožđa, mangana, folne kiseline, bakra i kalijuma.

Fermentacija kiselog kupusa stvara uslove koji podstiču rast korisnih probiotika, bakterija koje pružaju moćne zdravstvene prednosti. Probiotici olakašavaju varenje i  sposobnost creva da apsorbuje vitamine i minerale koje sadrže. Međutim, za razliku od običnog kupusa, kiseli kupus može biti bogat natrijuma. Imajte ovo na umu ako pazite na unos soli.

2. Poboljšava varenje

Stručnjaci procenjuju da creva sadrže preko 38 triliona mikroorganizama iz pouzdanog izvora ili „crevnu floru“, što je više od ukupnog broja ljudskih ćelija u vašem telu. Ove bakterije igraju ključnu ulogu u vašem varenju. Probiotičke bakterije ukiselom kupusu mogu delovati kao prva linija odbrane od toksina i štetnih bakterija. Takođe mogu da smanje ili spreče dijareju od upotrebe antibiotika i smanje probavne simptome povezane sa inflamatornom bolešću creva, iako je istraživanje ograničeno.

3. Jača vaš imuni sistem

Bakterije u crevima mogu imati snažan uticaj na imuni sistem. Probiotici koji se nalaze u kiselom kupusu mogu pomoći u poboljšanju ravnoteže bakterija u crevima, što pomaže u održavanju zdrave sluznice creva.  To sprečava rast štetnih bakterija i može čak da podstakne proizvodnju prirodnih antitela. Smanjuje rizik od razvoja infekcija poput prehlade i infekcija urinarnog trakta. Takođe vam može pomoći da se brže oporavite.

4. Može pomoći u mršavljenju

Redovna konzumacija kiselog kupusa može vam pomoći da izgubite težinu. Dijeta sa visokim sadržajem vlakana vas održava duže sitim, što vam može pomoći da prirodno smanjite dnevni unos kalorija.

5. Pomaže u smanjenju stresa i poboljšava funkciju mozga

Zdrava crevna flora takođe može poboljšati vaše raspoloženje i funkciju mozga. Ovo je zbog intimne veze između  creva i mozga. Bakterije u crevima mogu da utiču na to kako percipirate okruženje.  Istraživanja su pokazala da kiseli kupus može pomoći u smanjenju stresa i održavanju zdravlja mozga. Razne studije pokazuju da probiotici iz kiselog kupusa mogu poboljšati raspoloženje, memoriju, umanjiti simptome anksioznosti, depresije i opsesivno-kompulzivnog poremećaja. Osobe koje uzimaju lekove za lečenje depresije, anksioznih poremećaja i Parkinsonove bolesti treba da se konsultuju s lekarom jer kiseli kupus može da ometa dejstvo ovih lekova.

6. Može da smanji rizik od određenih karcinoma

Proces fermentacije kupusa takođe može stvoriti određena biljna jedinjenja koja suzbijaju rast prekanceroznih ćelija. Korisna jedinjenja u kupusu takođe mogu zaštititi od kancera: debelog creva, jetre, pankreasa, prostate i gastrointestinalni karcinomi.

7. Može poboljšati zdravlje srca

Probiotici poput onih koji se nalaze u kiselom kupusu takođe mogu pomoći u blagom snižavanju krvnog pritiska kod ljudi sa hipertenzijom. Štaviše, kiseli kupus je jedan od retkih biljnih izvora menakinona, poznatijeg kao vitamin K2. Stručnjaci veruju da vitamin K2 može smanjiti rizik od srčanih bolesti sprečavajući naslaga kalcijuma da se akumuliraju u  arterijama.

8. Doprinosi jačanju kostiju

Vitamin K2 u kiselom kupusu takođe igra važnu ulogu u zdravlju kostiju. On aktivira proteine koji se vezuju za kalcijum, glavni mineral koji se nalazi u kostima. Stručnjaci veruju da ovo doprinosi jačim i zdravijim kostima. U stvari, nekoliko studija je pokazalo da vitamin K2 može biti od koristi za zdravlje kostiju.

Kako izabrati dobar kiseli kupus?

Da biste bili sigurni da ćete izvući maksimum iz kupljenog kiselog kupusa, pokušajte da imate na umu ove jednostavne savete: Izbegavajte pasterizovane sorte ili one s konzervansima. Kiseli kupus treba da sadrži samo dva osnovna sastojka: kupus i so.

zeleno / gettyimages.com