KAKO OVSENA KAŠA UTIČE NA TELO

by | 01.06.2023

Otkrijte promene koje će se desiti ako svaki dan konzumirate ovo zdravo jelo

Ovas je superhrana koju čak i lekari i nutricionisti širom sveta preporučuju za obrok. U ovom tekstu govorimo o tome kakve promene ćete doživeti ako se ovsena kaša nađe na svakodnevnom meniju.

Ovsena kaša je idealan doručak

Doručak je najvažniji obrok u danu. Ali, ne i bilo kakav. Lekari i nutricionsti preporučuju ovsene pahuljice. Postarajte se da koristie organski ovas. Po želji u ovsenu kašu možete dodajti sveže voće, cimet, niskokalorični kogurt… Mogućnosti su bezbrojne, isto kao i dobrobiti koje ova žitarica donosi vašem telu. Krenimo redom.

1. Ovsena kaša čini kožu zdravijom

Ovsena kaša je idealna za lečenje bilo kakvih inflamatornih stanja poput iritacije kože ili ekcema. Uopšteno, ona je veoma dobra za zdravu kožu. Razlog tome je što je ova žitarica bogata vitaminima i mineralima. Između ostalog, cinka iz ovsa čisti kožu od toksina. Gvožđe je zadruženo za ishranu i hodrataciju ćelija kože. Mangan smiruje upalu i pospešuje zarastanje kože.

2. Hrani mišiće

Da li ste znali da samo 8 kašika ovsene kaše obezbeđuje dnevni unos proteina. I ne samo to! Antioksidansi, vitamin E i glutamin iz ovsa pospešuju regeneraciji mišićnih vlakana.

3. Doneće vam energiju

Verovatno vam se dešava da se osećate letargično i pospano nakon doručka. Da biste rešili ovaj problem, neka vam prvi jutarnji obrok bude ovsena kaša. Zasitiće vas, nećete osećati potrebu da jedete između obroka. Osim toga, bićete puni energije.

4. Pomoći će vam da smršate

Prema naučnim istraživanja, ovsena kaša ubrzava metabolizam i naravno gubitak kilograma. Kvalitetni ugljeni hidrati u ovsenim pahuljicama regulisaće apetit, kao i normalan nivo šećera u krvi. Ova žitarica sprečava nagomilavanje masti i toksina u telu – i prejedanje. Još jedna interesantna stvar u vezi ovsenih pahuljica je to što sprečava anksioznost i napade panike.

5. Ovsena kaša snižava holesterol

Beta-glukani, molekuli ugljenih hidrata, iz ovsa snižavanju nivo holesterola. Prisustvo rastvorljivih vlakana i linolne kiseline u ovsenim pahuljicama snižava i nivo triglicerida. Ove supstance čiste masti u krvnim sudovima i štite od razvoja ozbiljnih zdravstvenih stanja kao što su srčani i moždani udar i ateroskleroze.

6. Poboljšava varenje

Konzumiranje oko 25-35 grama vlakana svakog dana pospešuje varenje. Ovsena kaša sadrži najmanje 1/5 dnevnog unosa vlakana. U porciju dodajte voće ili orašaste plodove i vaš doručak će biti još zdraviji.

Svi navedeni ovi razlozi čine ovas svakodnevnom idelnom namirnicom.

 

 

Foto: Arx0nt / gettyimages.com