KAKO DA UŽIVAJUĆI U HRANI OBORITE HOLESTEROL

by | 23.05.2022

Crna čokolada, orasi, pasulj i  avokado prirodna su rešenja za čiste krvne sudove

 

Povišen nivo holesterola u krvi je jedan od glavnih faktora rizika za razvoj bolesti krvnih sudova i srca, ali manja odstupanja od graničnih vrednosti ovog parametra  mogu uspešno da se koriguju pravilnom ishranom.

Određene namirnice ako se redovno konzumiraju mogu da dovedu do toga da se nivo holesterola smanji i bez lekova.

Crna čokolada

Dodavanje malo tamne čokolade u redovnu ishranu moglo bi da koristi srcu. Studije su pokazale da flavonoidi prisutni u tamnoj čokoladi mogu smanjiti rizik od srčanih bolesti. Međutim, nije dobro jesti previše čokolade, jer je ona često bogata šećerima, što može negativno uticati na zdravlje srca. Najbolje je ograničiti dnevni unos crne čokolade na jednu manju porciju i odabrati onu koja sadrži minimum 70 posto kakaoa. Takve čokolade obično sadrže manje šećera i masti.

Avokado

Ovo zeleno voće sadrži puno zdravih mononezasićenih masti i prehrambenih vlakana koja pomažu u snižavanju nivoa holesterola.

Orašasti plodovi

Sadrže puno hranjivih sastojaka, uključujući zdrave masnoće, vlakna i antioksidanse. Orasi su posebno dobri za zdravlje srca, jer sadrže vrlo bitnu omega 3 masnu alfa-linolensku kiselinu koja je povezana sa smanjenim rizikom od kardiovaskularnih bolesti, poput srčanog ili moždanog udara.

Pasulj

Pored toga što je dobar izvor biljnih proteina i minerala kao što su gvožđe i magnezijum, pasulj je izvor vlakana, a posebno je bogat topivim vlaknima koja se otapaju u vodi i stvaraju materijal sličan gelu dok prolazi kroz probavni trakt i tako telo oslobađa masnoća.