KAKO DA SNIZITE HOLESTEROL

by | 04.06.2023

Sedam prirodnih lekova koji će sačuvati zdravlje srca

KAKO DA SNIZITE HOLESTEROL  

Ovi prirodni lekovi za kardiovaskularne bolesti imaju mnoge prednosti. Između ostalog, mogu da snize krvni pritisak. Oni takođe pomažu da snizite holesterol.

Snizite holesterol prirodnim putem

Nekoliko prirodnih proizvoda je dovoljno istraženo te su dokazali da mogu da snize holesterol. Pre nego što isprobate bilo koji tretman, a pritom ste na medicinskoj terapiji, posavetujte se s lekarom. Razlog tome je što neki sastojci iz bilja mogu da ometaju dejstvo leka.

Snizite holesterol: 7 prirodnih lekova

1. Astragalus

Astragalus se koristi u kineskoj narodnoj medicini kao biljka koja jača imunitet. Ona je takođe o adaptogen, što znači da štiti telo od stresa. Ona takođe ima blagotvoran učinak na srce.

2. Glog

Njegove bobice, listovi i cvetovi su se koristili za srčane probleme još od Rimskog carstva. Neka istraživanja su pokazala da je biljka efikasan lek za blaže oblike srčane insuficijencije.

3. Laneno seme

Laneno seme i ulje sadrže visoke nivoe alfa-linolenske kiseline. To je tip omega-3 masnih kiselina koje mogu pomoći u smanjenju rizika od srčanih bolesti. Neke studije sugerišu da preparati od lanenog semena mogu pomoći u smanjenju holesterola, posebno kod ljudi sa visokim nivoom holesterola i kod žena u postmenopauzi.

4. Dodaci ribljeg ulja sa omega-3 masnim kiselinama

Omega-3 masne kiseline se takođe nalaze u ribi i ribljem ulju. Losos, tunjevina, jezerska pastrmka, haringa, sardine i druge masne ribe su posebno bogati izvori. Stručnjaci dugo veruju da omega-3 masne kiseline u ribi pomažu u smanjenju rizika od srčanih oboljenja. Dve porcije ribe nedeljno može smanjiti vaše šanse za srčani udar.

5. Crveni pirinač

Dodaci ishrani s crvenim pirinčem sadrže značajne količine monakolina K. Ova supstanca je hemijski identična aktivnom sastojku u leku za snižavanje holesterola. Ovaj pirinač takođe sadrži i jedinjenje koje se zove citrinin, koji u velikim količinama može da dovede do otkazivanja bubrega.

6. Dodaci s biljnim stanolima i sterolima

Biljni steroli i stanoli su supstance koje se nalaze u velikom broju voća, povrća, orašastih plodova, semena, žitarica i drugih biljaka. Neka prerađena hrana je takođe obogaćena biljnim sterolima ili stanolima, kao što su sok od pomorandže ili proizvodi od jogurta. Biljni steroli i stanoli sprečavajau tanko crevo da apsorbuje holesterol. To može da smanji nivo lošeg holesterola u krvi.

7. Beli luk

Neka istraživanja sugerišu da beli luk može pomoći u snižavanju krvnog pritiska i smanjenju nivoa holesterola u krvi. Dokazano je da uzimanje belog luka 1 do 3 meseca hpomaže u snižavanju nivoa holesterola u krvi.

Foto: bit245 / gettyimages.com