RECEPT ZA DOMAĆU TIGROVU MAST

by | 04.06.2023

Uvek je dobro došla kada imate glavobolje ili vas bole kosti i mišići

RECEPT ZA DOMAĆU TIGROVU MAST  

Ovaj balzam je veoma popularan jer donosi olakšanje kada se nanese na bolno mesto. Zato vam donosimo recept za domaću tigrovu mast koja se brzo priprema. Postarajte se da je uvek imate u kućnoj apoteci.

Zašto je važno da imate u kući tigrovu mast

Ova mast je decenijama veoma popularna i na našem podneblju. Zahvaljujući efektu hlađenja donosi trenutno olakšanje kada su u pitanju glavobolje, migrene, bolovi u mišićima, kostima i zglobovima. Savršena je i za bolna leđa.

Većina ljudi je ubeđena da se, zbog naziva, ova mast pravi od tigra. Kineski travar koji je osmislio recepturu nazvao je ovu mast po svom sinu Av Bon Havu. Njegovo ime znači Nežni Tigar. Možete da odahnete, jer ova mast ne sadrži materije životinjskog porekla.

Recept za domaću tigrovu mast

U sastav ove masti nalaze se biljke koje imaju antiinflamatorno dejstvo, što znači da smiruju upalu, analgetičko jer uklanjaju bol i antireumatsko jer donosi olakšanje zglobovima i mišićima. Ova mast je s efektom hlađenja, što znači da trenutno smiruje upalu i bol.

Sastojci:

  • 7 g od pčelinjeg voska
  • ¼ šolje maslinovog ulja
  • 10 kapi esencijalnog ulja kamfora
  • 9 kapi esencijalnog ulja peperminta
  • 7 kapi esencijalnog ulja eukaliptusa
  • 5 kapi esencijalnog ulja karanfilića
  • 5 kapi esencijalnog ulja cimeta

Kako se priprema

Trebaće vam jedan poveći lonac u koji ćete staviti vatrostalnu činiju jer se melem pravi na pari.
Sipajte u vatrostalnu činiju komadiće prirodnog pčelinjeg voska i dodajte hladno ceđeno maslinovo ulje. Mešajte na blagoj temperaturi dok se vosak ne rastopi i pomeša s uljem.

Izvadite vatrostalnu činiju iz lonca, ostavite je da se hladi oko četiri minuta. Ulje sipajte u čistu teglu. Dodajte mu esencijalna ulja kamfora, mente, eukaliptusa, karanfilića i cimeta.

Smešu dobro izmešajte drvenim štapićem za jednokratnu upotrebu. Potom teglu stavite u frižider i držite dvadesetak minuta da se mast stegne. Vaša tigrova mast je spremna za upotrebu. Čuvajte na hladnom suvom mestu i naravno, van domašaja dece.

Budite oprezni kada je koristite

Imajte na umu da je manje-više, pa koristite samo male količine masti kada tretirate bolno mesto. Počnite s količinom masti samo do veličine graška. Ponovo nanesite mast na bolno mesto ako je to potrebno nakon nekoliko sati, ako se bol ponovo javi.

Dok ga masirate na bolne mišiće, osećaj hlađenja doneće vam olakšanje. Obavezno dobro operite ruke odmah nakon korišćenja masti. Pazite da mast ne dospe u oči i na sluzokožu.

 

Foto: lantapix / gettyimages.com