SUVO ČETKANJE PODMLAĐUJE CELO TELO

by | 04.06.2023
suvo-cetkanje-podmladjuje-celo-telo_suvo-cetkanje-podmladjuje-celo-telo.jpg

Deset čudesnih stvari koje se dešavaju kada počnete da primenjujete ovaj ritual

SUVO ČETKANJE PODMLAĐUJE CELO TELO

Poslednjih godina je velika pomama za ovim ritualnom. Suvo četkanje tela ne samo da doprinosi lepoj koži, nego podstične i pojedine funkcije. Sve to na neki način regeneriše telo.

Suvo četkanje: Drevni ritual koji je ponovo popularan

Ovaj jednostavan ritual koji je popularan u poslednje vreme, zapravo potiče još iz antičkih vremena. A, kako je uopšte ponovo postao popularan? Sve se desilo pre tri decenije kada je jedan finski lekar preporučio pacijentima suvo četkanje tela jer će im pomoći u detoksikaciji, pilingu kože i podstaći cirkulaciju.

Suvo četkanje: 10 benefita za zdravlje

Ova vrsta četkanja uključuje upotrebu grube, suve četke za četkanje kože. Koristite četku s prirodnim vlaknima. Počnite od stopala ili gležnjeva tako što ćete povlačiti duge poteze prema nogama.

Kružnim pokretima četkajte torzo i leđa. Stomak, grudi i vrat nežno četkajte. Ako predugo četkate preko istog mesta moglo bi doći do iritacije kože. Nakon četkanja se istuširajte i namažite telo hranljivim uljem, losionom ili kremom. Četkanjem ćete mnogo doprineti zdravlju, a ovo su samo neke od blagodeti:

1. Čisti toksine

Limfni sistem funkcioniše pomoću mreže tubula u kojima se sakuplja otpad iz ćelija, koji se izbacuje iz tela preko limfne tečnosti. Usporen limfni sistem dovodi do nakupljanja toksina u telu. Suvo četkanje podstiče limfnu drenažu.

2. Poboljšava cirkulaciju

Suvo četkanje kože podstiče cirkulaciju. Postoje mnoge zdravstvene tegobe uzrokovane lošom cirkulacijom, uključujući oslabljen imuni sistem…

3. Smanjuje celulit

Stimulisanje cirkulacije i limfne drenaže suvim četkanjem uklanja toksine koji dovode do razgradnje vezivnog tkiva Na taj način se uklanja celulit.

4. Pospešuje varenje

Limfni sistem pomaže digestivnom sistemu apsorbuje masti iz hrane, kao i vitamine rastvorljive u mastima (vitamin D), pre nego što ove masti prenesu u krv.

5. Sprečava nadimanje

I u ovom procesu limfni sistem uklanja višak vode i toksina koji dovode do nadutosti. Posle četkanja popijte čašu ili dve mlake vode, kako bi telo bilo dovoljno hidrirano kada se oslobodi viška vode koju je zadržavalo.

6. Piling

Izumurle ćelije koje se talože na kožu čine je grubom i bez sjaja. Suvo četkanje uklanja ove izumrle ćelije s površine kože, a ona postaje zdrava, jedra i sjajna. Nakon četkanja namažete kožu kokosovim uljem ili ši buterom jer sada lako prodiru u kožu i hrane je.

7. Sprečava pojavu akni i mitesera

Nagomilavanje mrtvih ćelija uzrokuje višak masnoće i začepljene pore i pojavu akni i mitesera na koži. Za lice korsitite fine, nežne četke.

8. Eliminiše „guščju kožu“

Karakterišu je gruba i hrapava koža, obično na nadlakticama, butinama, obrazima ili zadnjici. Redovno četkanje i vlaženje smanjuju ili potpuno eliminišu simptome.

9. Opušta

Ako ste napeti primenite ovaj ritual jer će vas opustiti. Četkanje ne samo da smiruje, nego i ublažava bolove u mišićima i smanjuje napetost.

10. Povećava energiju

Budući da suvo četkanje pospešuje cirlkulaciju to će doneti i novi nalet energije. Zato je četkanje najbolje raditi ujutru.

 

Foto: triocean / gettyimages.com