KAKO DA SMRŠATE DOK SPAVATE?

by | 18.02.2022

Koje navike  povoljno utiču na gubitak procenata masti u organizmu?

 

Kada odlučimo da je vreme za gubitak kilograma, prvo ćemo pomisliti o smanjenu unosa hrane i fizičkoj aktivnosti. Međutim, naše telo može sagoreti veći procenat masti čak i tokom spavanja ako se pridržavamo određenih saveta. Američka Nacionalna fondacija za spavanje utvrdila je koje navike pred spavanje i tokom spavanja povoljno utiču na gubitak procenata masti u organizmu, a koje, ipak, ne.

1.  Kvalitet i dovoljno sati sna

Najnovija istraživanja  pokazala su da telo luči više hormona koji podstiču glad ukoliko mu nedostaje sna – to znači da ćete biti u stanju da unesete više kalorija!

2. Odgovarajuća temperatura

Najpametnija opcija  je spavati u hladnijoj prostoriji. Naime, tako telo ulaže dodatno energiju kako bi postiglo i održalo poželjnu temperaturu, a samim tim sagoreva i više kalorija. 

3. Spavanje u “mrklom mraku”

Lekari tvrde da se hormon kojii reguliše pospanost i metabolizam najbolje luči u potpunom mraku. To automatski podrazumeva da svaki vid svetlosti može odložiti melatonina.

4. Manji obroci pre spavanja i biljne večere

Skoro svi znamo da nije najpametnija opcija odlučiti se za kasni obrok pun ugljenih hidrata. Ova tvrdnja dobila je i naučnu potvrdu, budući da je utvrđeno da se na taj način može dosta opteretiti metabolizam. Ukoliko ste baš gladni – izaberite biljni obrok, a ukoliko baš nemate izbora uzmite što manje porcije “nezdravije” večere.

5. Spavanje u prostoriji bez elektronskih uređaja

Mnogi elektronski uređaji (ali i neke sijalice) emituju plavu svetlost, koja održava naše telo budnim i usporava lučenje melatonina. Osim toga, ova svetlost povećava osećaj gladi. Zato se potrudite da provodite što manje vremena na mobilnim uređajim ili računarima, naročito pre spavanja. Da biste izbegli zračenje, spavajte u prostoriji bez tehnoloških “dodataka”.