KAKO DA PREŽIVITE JESENJI BLUZ?

by | 30.11.2021

Namirnice koje će vam pomoći da poboljšate raspoloženje

Ako ste u depresivnom raspoloženju ili osećate da ćete uskoro postati depresivni, onda najverovatnije telu nedostaju vitamini B grupe (oni su važni za jak nervni sistem), omega-3 masne kiseline i magnezijum (podržavaju rad mozga). Nedostatak vitamina D posebno je izražen zimi i značajno utiče na raspoloženje.

Visokoproteinske i niskokalorične dijete ozbiljno smanjuju i nivoe triptofana (5-HTP) u telu. Važno je da jedete hranu bogatu triptofanom: sir, ribu, meso, mahunarke, sveži sir, jogurt, banane, pečurke, kikiriki, crnu čokoladu itd.

Ukoliko vam nedostaje magnezijum i želite da svoju ishranu obogatite namirnicama koje ga sadrže predlažemo da obogatite svoje obroke lisnatim povrćem, bobičastim voćem (maline, jagode, kupine), uključite banane, grejpfrut, suve kajsije, jabuke, susam i pšenične klice.

Za dobro raspoloženje i pravilan rad mozga neophodno je uključiti u ishranu omega-3 masne kiseline. Možete ih naći u nekim vrstama riba kao što su haringa, skuša, tunjevina. Laneno seme, laneno ulje, avokado, čia semenke takođe su odličan izvor omega-3 masnih kiselina. Takođe možete uzimati omega 3 kapsule (obratite pažnju na količinu EPA i DHA, a ne samo ribljeg ulja).

Kompleks vitamina B ćete pronaći u mahunarkama i žitaricama. U ishranu uključite heljdu, ovsene pahuljice, različite vrste pirinča, proso i ječam. Kada je reč o mahunarkama, obogatite ishranu graškom, pasuljem, leblebijom i sočivom.

Vitamin D je prisutan u samo nekoliko namirnica. Ukoliko želite da unosite vitamin D putem hrane, u svoju ishranu uključite masnu ribu – losos, haringu, sardinu, tunu. Osim u ribi, vitamina D ima u jajima, junetini, telećoj džigerici.

U biljnim centrima Magično bilje možete nabaviti ili naručiti na kućnu adresu kanadski preparat Magnezijum bisglicinat, koji se potpuno apsorbuje i lako vari, holandski lipozomalni vitamin D3 koji lako prolazi iz creva u krvotok i potpuno se iskorišćava u ćelijama, kao i američke preparate Synergy, Omega 3 i Omega 3-6-9.