GDE SE KRIJU FITOESTROGENI

by | 30.11.2021

Prirodan način da ublažite tegobe menopauze

Fitoestrogeni su jedinjenja koja se prirodno nalaze u biljkama. Ako jedemo voće, povrće, mahunarke i neke žitarice, iz ishrane dobijamo fitoestrogene.
Fitoestrogeni, iako na biljnoj bazi, deluju slično kao i životinjski estrogen kod ljudi. Kada jedemo fitoestrogene, naše telo reaguje kao da je u telu prisutan sopstveni estrogen.
Potencijalne prednosti fitoestrogena uključuju:

Olakšanje od naleta vruć́ine
Perimenopauza može izazvati mnoge neprijatne simptome. To uključuje valunge, promene raspoloženja i smanjeni libido. Ovi simptomi se mogu nastaviti i nakon menopauze. Studija iz 2014. godine pokazala je da fitoestrogeni u velikoj meri mogu da smanje valunge. Druga istraživanja, uključujući studiju iz 2016, takođe su pronašla pozitivne reakcije na valunge i druge simptome perimenopauze.

Prevencija osteoporoze kod žena
Istraživanja su pokazala da bi fitoestrogeni mogli da pomognu u sprečavanju gubitka koštane mase kod starijih žena. Poznato je da prirodni estrogen pomaže u održavanju normalne gustine kostiju. Kada žene stare, nivo estrogena opada, čineći ih ranjivijima na osteoporozu. Budući da fitoestrogeni deluju slično kao i estrogen, njihovo uzimanje može sprečiti da se to dogodi.

Ublažava menstrualne tegobe
Neke žene koriste fitoestrogene kao prirodne ili biljne lekove za ublažavanje menstrualnih problema ili nepravilnosti. Nivo estrogena može pasti tokom određenog perioda menstrualnog ciklusa, uzrokujući neprijatne simptome. Fitoestrogenima se ovi simptomi mogu ublažiti.

Lečenje akni
Lečenje akni fitoestrogenima takođe je moguće Estrogen se suprotstavlja androgenim (muškim hormonima), koji stvaraju akne kod žena. Budući da fitoestrogeni deluju slično estrogenu, oni mogu da se suprotstave androgenim i da ublaže ili spreče pojavu akni.

Jelovnik
U hranu bogatu fitoestrogenima spadaju proizvodi od soje, semenke lana i bundeve, mahunarke, žitarice, bobičasto i koštunjavo voće, kao što su borovnice i šljive. Brokoli i rukola takođe ublažavaju simptome menopauze, a može da pomogne i beli luk.
Osim na ono što jedu, trebalo bi pripaziti i na vreme kada se namirnice konzumiraju. Sirovo voće i salate ne bi trebalo jesti uveče.
Mnoge žene se u menopauzi ugoje uprkos tome što ne jedu više nego pre. To je normalno, jer se s godinama gubi mišićna masa a metabolizam usporava. Zbog toga bi žene u menopauzi trebalo da smanje unos kalorija.
Treba li biti oprezan sa uzimanjem fitoestrogena?
Kao i kod svih hranljivih materija, najbolje je fitoestrogene unositi prirodno iz namirnica biljnog porekla. Poslednjih godina sintetički estrogen dobio je lošu reputaciju zbog negativnih nuspojava – povećanog rizika od gojaznosti, raka, reproduktivnih poremećaja i kardiovaskularnih bolesti. Međutim, takvi rizici nisu dokazani tokom konzumiranja biljnih fitoestrogena. Jedan primer je soja, biljni izvor proteina koji takođe sadrži grupu fitoestrogena zvanih izoflavoni.
Dugoročne kliničke studije pokazale su da soja nije povezana sa povećanim rizikom od raka dojke i da može biti od pomoći i ljudima koji žive s karcinomom. Studija iz 2009. zaključila je da je utvrđeno da sojina hrana smanjuje mogućnost od ponovnog dobijanja raka i smrt.
Pregled studija 2020. otkrio je da fitoestrogeni mogu da štite od pojedinih vrsta raka: karcinoma dojke, kolorektalnog kancera i kancera endometrijuma.