NAJZDRAVIJA ZAMENA ZA ČIPS

by | 30.11.2021

Protivupalno deluju, smanjuju holesterol, ublažavaju smptome menopauze…

 

Semenke bundeve su sjajan izbor za grickanje, jer su bogate omega 3 masnim kiselinama koje su telu neophodne za održavanje zdravlja srca i regulisanje krvnog pritiska. 

Bogat su izvor magnezijuma, kalcijuma, kalijuma, gvožđa, cinka i vitamina K. Otkrijte iznenađujuće zdravstvene prednosti semenki bundeve i jedite ih umesto nezdravih grickalica. 

 

POBEĐUJU RAK

Istraživanje španskih naučnika je pokazalo da semenke bundeve sadrže jedinjenja koja se uspešno bore protiv ćelija raka. Naime, efikasne su u borbi protiv raznih vrsta raka i imaju antiupalno dejstvo. 

Istraživanje nemačkih naučnika zaključuje da žene koje su prošle kroz menopauzu i svakodnevno jedu semenke bundeve imaju za 23% manji rizik od nastanka raka dojke. Podjednako delotvornim su se pokazale i semenke suncokreta. 

 

ZDRAVLJE PROSTATE

Ulje semenki bundeve se koristi za lečenje povećane prostate (hiperplazije). Ulje sadrži fitohemikalije i antioksidanse koji smanjuju nivo slobodnih radikala u telu i sprečavaju nastanak kancerogenih ćelija. 

 

UBLAŽAVAJU SIMPTOME MENOPAUZE

Ako tražite prirodan način da poboljšate raspoloženje ili ublažite simptome menopauze, semenke bundeve su odličan izbor. Semenke regulišu napade vrućine, glavobolju, smanjuju bol u zglobovima i smanjuju učestalost naglih promena raspoloženja. Naučnici su dokazali da semenke bundeve povećavaju nivo dobrog (HDL) holesterola i regulišu krvni pritisak. 

 

SMANJUJU HOLESTEROL

Istraživanja su pokazala da semenke bundeve nivo lošeg holesterola mogu da smanje za 13%, a nivo ukupnog holesterola za 10%. Takođe će smanjiti rizik od nastanka krvnih ugrušaka, bolesti kardiovaskularnog sistema, moždanog i srčanog udara. 

 

ŠTITE OD DIJABETESA

Semenke bundeve su bogate zdravim nezasićenim masnim kiselinama. Naučnici su ustanovili da su efikasne u regulisanju nivoa šećera u krvi i povećanju osetljivosti tela na insulin. Brojni stručnjaci dijabetičarima preporučuju semenke bundeve kao namirnicu za svakodnevno konzumiranje. 

 

DOBRE SU ZA MRŠAVLJENJE

Bogat su izvor vlakana i proteina, materija koje su ključne u gubitku kilograma. Samo 30g semenki bundeve ima oko 5g proteina, što će vas duže držati sitima. Ipak, konzumirajte ih umereno, jer šoljica semenki sadrži oko 285 kalorija. 

 

POPRAVLJAJU RASPOLOŽENJE

Odlične su za fizičko, ali i psihičko zdravlje. Naučnici su ustanovili da semenke bundeve pokazuju odlične rezultate u smanjenju simptoma depresije. Odlične su za smanjenje nivoa stresa i anksioznosti ali i povećanje želje za seksom.

 

OLAKŠAVAJU ARTRITIS

Naučnici su ustanovili da semenke bundeve imaju protivupalno dejstvo koje ublažava simptome artritisa. Ako patite od artritisa, svaki dan pojedite oko 30g semenki bundeve kako biste olakšali simptome artritisa. 

 

SPREČAVAJU NASTANAK OSTEOPOROZE

Semenke su odličan izvor cinka, minerala koji je potreban za izgradnju kostiju. Samo 1/4 šoljice semenki bundeve sadrži čak 17% preporučene dnevne vrednosti cinka.