KADA, KAKO I ZAŠTO DA JEDETE VOĆE

by | 30.05.2022

Pored svih blagodeti, postoje i neka ograničenja

 

Gorušica, dijareja, refluks i nadimanje potencijalni su neželjeni efekti konzumiranja previše voća. Konzumiranje voća uz isključivanje druge vrste namirnica može dovesti do potencijalnih nedostataka u ishrani. Voće, kažu nutricionisti, nije dobar izvor gvožđa ili cinka, a oba su ključne komponente zdrave ishrane. Prekomerni unos voća, takođe, može izazvati stomačne tegobe kod nekih osoba. U stvari, gorušica, dijareja, refluks i nadimanje su potencijalni neželjeni efekti konzumiranja previše voća. Povećanje nivo šećera u krvi je još jedan neželjeni efekat konzumiranja voća i može biti potencijalno opasan za osobe sa dijabetesom.

Koliko se voća preporučuje dnevno

 Opšta preporuka je da se jedu dve do četiri porcije voća tokom jednog dana. Međutim, istraživanja pokazuju da većina osoba ne unese potrebnu količinu voća. Kod zdravih ljudi je preporuka da konzumiraju što više različitog voća, jer svaka voćka ima drugačije fitonutrijente i antioksidante. Ipak, ako jedan dan želite da jedete samo banane bez kombinovanja sa drugim voćkama, i to je u redu. Međutim, kod osoba sa dijabetesom, preporučuje se voće sa nižim glikemijskim indeksom, pre svega bobičasto voće i citrusi.

Najbolje doba dana za voće

Neke osobe vole da jedu voće pre podne, nekima se prijede ukusna banana baš uveče, a neko voli da započne dan s voćem.

Postoji li najbolje vreme za voćni obrok?

Bilo koje doba dana je odlično vreme da pojedete voće. Nema dokaza da bi trebalo da izbegavate voće popodne ili oko obroka. Voće je zdrava, hranljiva namirnica koja se može jesti tokom dana. Međutim, postoji nekoliko slučajeva kada bi tajming unosa voća mogao da napravi razliku.

 Ako imate insulinsku rezistenciju ili dijabetes tipa 2

 Kombinacija voća sa drugom hranom može napraviti razliku za ljude sa dijabetesom.

– Uparivanje voća sa drugom hranom ili obrokom sa visokim sadržajem proteina, masti ili vlakana može dovesti do toga da šećer iz voća sporije ulazi u krvotok i manje podiže vrednost šećera u krvi. Zato se, kada je reč o bananama, osobama koje imaju dijabetes preporučuje samo jedna manja banana u kombinaciji sa orašastim plodovima ili punomasnim jogurtom, kako bi se usporila probava i apsorpcija šećera.

Ako želite da smršate

Zbog vlakana koja se nalaze u voću, nakon što ga pojedete duže se može osećati sitost. Zato ako jedete voće pre obroka, vlakna će stvoriti osećaj sitosti i dovesti do toga da uzmete manje kalorija, što kao krajnji rezultat može biti gubitak težine.