3 stvari koje treba raditi svakog jutra protiv visokog krvnog pritiska

by | 19.06.2024
3 stvari koje treba raditi svakog jutra protiv visokog krvnog pritiska

Ukoliko se borite protiv visokog krvnog pritiska lekari savetuju da uvede ove navike u svoju jutarnju rutinu. Na taj način ćete držati pritisak pod kontrolom što utiče na sveopšte zdravlje.

Za većinu ljudi, hipertenzija (ili visok krvni pritisak) ne dolazi sa znakovima upozorenja. Jedini način da saznate da ga imate je redovno očitavanje krvnog pritiska. Ali tokom vremena, visok krvni pritisak koji se ne kontroliše može oštetiti različite delove vašeg tela, uključujući vaše arterije, srce, mozak, bubrege, oči i još mnogo toga.

Jutarnja rutina protiv visokog krvnog pritiska

Srećom, postoje promene u načinu života koje možete napraviti kako biste prirodno snizili krvni pritisak. Lekari ističu da je jutro doba dana kada je veća verovatnoća da će se desiti srčani ili moždani udar. Ponekad ovi problemi sa srcem mogu delom biti izazvani povišenim jutarnjim krvnim pritiskom.

3 jutarnje navike protiv visokog krvnog pritiska

Saznajte koju su najbolje jutarnje navike za snižavanje krvnog pritiska – bilo da vam je dijagnostikovana hipertenzija ili samo želite da održite svoje srce zdravim.

1. Ograničite količinu kofeina

Da li znate da jutarnja šoljica kafe može dovesti do nezdravo visokog krvnog pritiska – posebno ako popijete nekoliko šoljica. Iako je tačan razlog zašto se to dešava predmet debate, neki stručnjaci veruju da je to zato što kofein može blokirati hormon koji pomaže u proširenju vaših arterija. Drugi veruju da je to zato što kofein može prouzrokovati da  nadbubrežne žlezde oslobađaju više adrenalina.

Dve do četiri šoljice kafe (otprilike 200 do 300 miligrama kofeina) obično će povećati krvni pritisak za oko 8 mm Hg sistolni (tj. gornji broj) i 6 mm Hg dijastolni (tj. donji broj). FsrcDobre vesti? Ovaj skok obično ne traje dugo i polako nestaje za oko četiri sata. Ipak, prema rečima lekara, da biste održali jutarnji krvni pritisak stabilnim, započnite dan kafom bez kofeina. A ako još uvek žudite za kofeinom, odložite do kasnog jutra i držite se jedne šoljice.

2. Jedite uravnotežen doručak

Imate li naviku da preskačete doručak? Propuštanje ovog obroka zapravo može imati veliki uticaj na vaš krvni pritisak. U stvari, preskakanje doručka povezano je sa hipertenzijom kod odraslih, prema meta-analizi iz marta 2022. u ‌International Journal of Hipertension‌‌.

I nije samo važno kada jedete, već i ono što jedete. Na primer, jogurt sa niskim sadržajem masti sa orasima i voćem je odličan, uravnotežen doručak koji podstiče bolji krvni pritisak iz nekoliko razloga.

Kao prvo, orasi su bogati omega-3, ili zdravim mastima. Samo jedna šolja orašastih plodova (kao što su orasi, bademi ili lešnici) dnevno je povezana sa smanjenjem sistolnog krvnog pritiska do 8 mm Hg. Osim toga, voće poput kivija, banana i pomorandže povezano je sa nižim krvnim pritiskom.

3. Preskočite šećer

Od krofni do peciva i žitarica, vaša omiljena hrana za doručak može, nažalost, biti ispunjena dodatkom šećera. A previše šećera može uticati na vaš krvni pritisak. Jedenje šećera — posebno kukuruznog sirupa sa visokim sadržajem fruktoze može uticati na puteve u telu koji su povezani sa hormonom aldosteronom i peptidnim endotelinom, koji pomažu u regulisanju krvnog pritiska.

Plus, „visoki nivoi šećera u krvi povezani su sa aterosklerozom (nakupljanje plaka u vašim arterijama), što će dovesti do čvršćih arterija i, na kraju, povećanja krvnog pritiska.
Da biste to sprečili, ograničite količinu dodanog šećera koju jedete i pijete svaki dan. Budite posebno pažljivi kada jedete stvari kao što su pločice za doručak, jogurti i žitarice, koje često imaju dodane zaslađivače. Prirodni šećeri u voću i povrću ne podižu krvni pritisak. Zato slobodno napunite svoj tanjir za doručak ovim hranljivim namirnicama.

Ivan-balvan / gettyimages.com