Resveratrol iz japanskog troskota štiti od kardiovaksularnih oboljenja

by | 16.04.2024
Resveratrol iz japanskog troskota štiti od kardiovaksularnih oboljenja

U naučnim krugovima je poznato da resveratrol dobijen iz japanskog troskota donosi mnoge zdravstvene benefite. Između ostalog, ovo jedinjenje štiti od kardiovaksularnih oboljenja.

Poslednjih godina mnogobrojna istraživanja pobudila su interesovanje za resveratrol u tretmanu dijabetesa, kardiovaskularnoj zaštiti i redukciji telesne težine, oboljenja koja su među vodećim zdravstvenim rizicima za nastanak infarkta i moždanog udara.

Šta je resveratrol?

Resveratrol je prirodni polifenol koji pripada grupi flavonoida. Poznat je po svome jakom antioksidativnom delovanju, što je značajno može da smanji rizik od nastanka kardiovaskularnih obolenja. On deluje na nivo triglicerida i holesterola LDL, koji su odgovorni za razvoj tih obolenja. Takođe, neutrališe slobodne radikale u organizmu i na taj način štiti organizam od njihovog štetnog delovanja. Pored toga poseduje i antiupalno delovanje.

Resveratrol se prirodno nalazi u grožđu i određenim biljkaka, a njegova funkcija je da zaštiti biljke od parazita i određenih bolesti. Brojne studije pokazale su da je resveratrol jedan snažan antioksidans sa mnogostrukim zaštitnim efektima, koji štiti ljusko zdravlje putem više mehanizama.

Takođe se pokazalo da je  resveratrol istovremeno molekularni blokator određenih spoljnih zagađivača kao što su: hidrokarburant, dioksin, dim od cigareta i gasovi koje proizvode automobili i druga benzinska i dizelna transportna vozila. Međutim efikasnost resveratrola zavisi direktno od njegove bioraspoloživosti u organizmu.

 

Specijalno patentirana formula sa produženim dejstvom supstance

RESVERATROL® patentirana formula sa produženim delovanjem. Šta to znači? Naime, formulisan je tako da deluje na kardiovaskularni sistem i sveukupno zdravlje na produženi naćin. Bez takve jedinstvene formule, resveratrol bi bio eliminisan iz organizma za manje od jednog sata.

Ali, zahvaljujući ovoj patentiranoj formuli (brevet W02010/007252), polifenol ostaje aktivan tokom duže vremena. Resveratrol Yvery® je rezultat formule koja garantuje prisutnost resveratrola u organizmu duže od 5 sati nakon uzimanja, što produžuje aktivno delovanje samog molekula u organizmu.

Tri prednosti japanskog troskota

Resveratrol Yvery® je poreklom iz biljke japanski troskot (Polygonum cuspidatum), poznatoj po svojoj visokoj koncentraciji resveratrola. Fitohemikalija resveratrol je privukla značajnu naučnu pažnju zbog svog potencijala da podrži zdravu funkciju krvnih sudova i promoviše zdravlje srca.

Japanski troskot je bogat sa nekoliko vitamina i esencijalnih hranljivih materija koje imaju zdravstvene prednosti, međutim, mudro je potražiti savet lekara pre konzumiranja ove biljke. Oco su tri prednosti koje se mogu naći u ovoj biljci:

1. Minerali: Kalijum i magnezijum su dva esencijalna minerala koja možete pronaći u japanskom troskotu. Ovi minerali rade sa kalcijumom u vašem telu kako bi izgradili jake kosti i poboljšali funkcionalnost zglobova.

2. Resveratrol: Japanski troskot je odličan izvor resveratrola (poligonum cuspidatum), a u mnogim delovima sveta ljudi beru biljku posebno za ekstrakciju resveratrola. Naučnici nastavljaju da proučavaju da li resveratrol može imati pozitivan efekat na prevenciju Alchajmerove bolesti, kardiovaskularnih bolesti (srčane bolesti) i raka; o lečenju bolesti kao što je Lajmska bolest; i na pomaganju u regulisanju krvnog pritiska.

3. Vitamini: Ova biljka sadrži nekoliko esencijalnih vitamina, uključujući vitamin A i vitamin C. Oba ova hranljiva sastojka pomažu vašem telu u održavanju zdravog imunološkog sistema protiv bolesti i infekcija.

RVR060.png-2-ezgif.com-webp-to-png-converter-removebg-preview

ORIGINALNI FRANCUSKI RESVERATROL

Resveratrol je snažan antioksidans koji proizvode neke biljke da bi se zaštitile od spoljašnjeg stresa. Japanska vrsta P. cuspidatum sadrži najviše resveratrola. Jedna od kliničkih studija je pokazala da 150 mg resveratrola dnevno u toku 30 dana značajno smanjuje sistolni i arterijski krvni pritisak, faktor nekroze tumora,
snižava šećer i trigliceride u krvi i koncentraciju insulina, dok neželjeni efekti nisu primećeni.

 

Resveratrol kao kardiovaskularna podrška

Resveratrol nudi značajne kardiovaskularne prednosti, uključujući podršku za optimalnu funkciju srca, poboljšan protok krvi kroz proširenje krvnih sudova, poboljšan integritet zidova krvnih sudova i smanjen viskozitet (debljina) krvi.

U randomizovanom kliničkom ispitivanju na ljudima iz 2014. godine, utvrđeno je da kombinacija ekstrakta japanskog troskot i ekstrakta gloga inhibira aterosklerozu jednako efikasno kao i statini. Autori su sugerisali da je ovaj efekat posledica antiinflamatornog delovanja biljke i sposobnosti da smanji oštećenje tkiva.

Japanski troskot takođe može biti od pomoći u suzbijanju upale i oksidativnog stresa koji ponekad mogu da prate fizičku vežbu. Naime, bogat je antioksidansima – molekuli sposobni da neutrališu slobodne radikale i štite organizam od štetnih efekata nastalih delovanjem slobodnih radikala. Antioksidanti su važni za održavanje zdravlja i prevenciju mnogih, posebno neurodegenerativnih i koronarnih bolesti.

Istraživanja ekipe takođe svedoče o kapacitetu resveratrola da povećava broj mitohondrija, potencira njihovu aktivnost i uspostavlja osetljivost na insulin. Povećava potrošnju kiseonika u mitohondrijama i redukuje povećanje telesne težine.

Mere predostrožnosti

Od ključne je važnosti da se konsultujete sa zdravstvenim radnikom pre upotrebe resveratrola. Iako pokazuje potencijalne zdravstvene koristi, neophodno je biti svestan svih potencijalnih neželjenih efekata ili interakcija sa lekovima.