Nepravilna ishrana kod gihta pogoršava bol

by | 06.11.2023
Nepravilna ishrana kod gihta pogoršava bol

Giht je jedan je od retkih oblika artritisa na koji namirnice zapravo utiču. Kakva bi trebala biti ishrana kod gihta – šta zapravo olakšava simptome?

Nepravilna ishrana kod gihta pogoršava bol

Jelovnik

Koju hranu izbegavati?

  • Izbegavajte govedinu, svinjetinu, jagnjetinu i džigericu zajedno sa izborom morskih plodova kao što su haringa, skuša, dagnje, sardine tunjevina.
  • Budite oprezni kada je u pitanju hrana sa umereno visokim sadržajem purina, uključujući slaninu, ćuretinu, ovčetinu, losos i pastrmku.
  • Izbegavajte slatka bezalkoholna i energetska pića, pivo i destilovana žestoka pića.

Namirnice koje olakšavaju giht

Prema Fondaciji za artritis, hrana koja sadrži vrlo malo purina i koja poboljšava izlučivanje mokraćne kiseline iz organizma idealna je za ishranu kod gihta.

  • Povrće: Do nedavno su pečurke, špargle i spanać bili na listi namirnica koje treba izbegavati zbog umerenog nivoa purina. Ali studija iz 2012. nije pokazala vezu između konzumiranja ovog povrća i razvoja gihta. Uvek dobrodošli u zdravoj ishrani protiv gihta: karfiol, grašak, pasulj i slatki krompir.
  • Trešnje: Svakodnevni unos trešanja može smanjiti rizik od bolnog napada gihta, prema studiji objavljenoj od strane Arthritis & Rheumatology. Otkrili su da su pacijenti sa gihtom koji su jeli 10 do 12 trešanja dnevno ili uzimali ekstrakt trešnje u periodu od dva dana smanjili svoje napade za 35 procenata tokom godine. Hemikalije u trešnjama smanjuju količinu mokraćne kiseline u zglobovima.
  • Mlečni proizvodi sa niskim sadržajem masti: Viši nivo konzumiranja mlečnih proizvoda sa niskim sadržajem masti povezan je sa smanjenim rizikom od napada gihta, prema studiji koju je objavio The New England Journal of Medicine. Istraživači su otkrili da su pacijenti koji su svakodnevno konzumirali jednu i više porcija mleka ili jogurta sa niskim sadržajem masti – koji su bogati proteinima, ali malo purina – imali manje mokraćne kiseline u krvi od onih koji nisu.
  • Ugljeni hidrati: Namirnice kao što su zob, smeđi pirinač, krompir, pšenični hleb (izbegavajte beli) i testenine sadrže samo male količine purina.

Ishrana kod gihta: Piće

Opet, eliminisanje ili smanjenje upotrebe voćnih sokova i slatkih gaziranih pića će pomoći u smanjenju pojave gihta. Umesto toga, držite se ovih pravila:

  • Voda: Kako se količina vode u vašoj ishrani povećava, rizik od ponavljajućih napada gihta se smanjuje, prema Fondaciji za artritis. Količina vode koju bi trebalo da pijete na dnevnoj bazi zavisiće od vašeg nivoa fizičke aktivnosti, kao i od drugih zdravstvenih stanja, pa razgovarajte sa svojim lekarom o tome koliko da konzumirate svaki dan.
  • Kafa i čaj: Prema studiji koju su sproveli korejski istraživači, nivoi mokraćne kiseline su značajno smanjeni kada su žene pile četiri do šest šoljica kafe dnevno i kada su muškarci pili jednu do tri šoljice. Crni i zeleni čajevi, koji su takođe vrlo poželjni, sadrže antiinflamatorne polifenole, kao i beli čajevi.

Razgovarajte sa svojim doktorom

Iako ishrana kod gihta može imati značajan uticaj na simptome, važno je zapamtiti da pratite uputstva svog lekara kada je u pitanju vaša terapija i fizička aktivnost.

Miljana Momirović

Aamulya/GettyImagesPlus