Čajevi koji olakšavaju PMS

by | 02.11.2023
Čajevi koji olakšavaju PMS

Mnogim ženama PMS nije nimalo prijatno iskustvo. Nervoza, nadimanje, bolovi povezani – simptomi vezani za ovaj ciklus mogu da se ublaže namenskim čajevima. 

Pijuckanje tople šolje aromatičnog čaja može popraviti sve – od lošeg dana do tegoba vezanih za ovaj ciklus.

Čajevi koji olakšavaju PMS simptome

Ne može se poreći da žene doživljavaju nekoliko fizičkih i emocionalnih problema tokom predmenstrualnog sindroma (PMS). Odabir prave mešavine čaja može pomoći u ublažavanju  simptoma u određenoj meri. Evo nekih uobičajenih mešavina čaja koje pomažu na prirodan način.

Čaj od kamilice​ za PMS

Popularan čaj za ublažavanje stresa i anksioznosti, kamilica može pomoći da se opustite i lakše zaspite. Pošto ne sadrži kofein, bezbedno je da se pije u bilo koje vreme tokom dana. Ova biljak takođe pomaže u snižavanju krvnog pritiska i deluje kao blagi prirodni sedativ na nervni sistem.

Čaj takođe sadrži glicin, koji pomaže da se opuste mišiće i nerve, a istovremeno povećava cirkulaciju – što može biti od pomoći kod bolova. Kamilica može pomoći u smanjenju stresa, anksioznosti i razdražljivosti, koji su uobičajeni simptomi PMS-a.

Čaj od đumbira​

Istraživanja su pokazala da đumbir može pomoći da se ublaže grčevi, kao i količina krvi koja se gubi svakog meseca. Ovo takođe sprečava pojavu anemije i gubitka gvožđa. Đumbir deluje umirujuće i na probavni sistem. Sprečiće mučninu i bilo kakve probleme sa stomakom koji mogu da se jave u ovom ciklusu.

Jedna od najzanimljivijih stvari u vezi sa upotrebom đumbira za PMS je to što se čini da je najefikasniji kada se uzima tokom celog meseca – što znači da pomaže da se spreče ili izbegnu simptomi. Čaj od đumbira je ukusan topao i leden, i odličan je način da povećate unos tečnosti kako biste ostali hidrirani, što može dodatno ublažiti simptome.

​​Čaj od nane​

Čaj od nane vam pomoći da obezbedite prirodni energijski podsticaj i podizanje nivoa ako se osećate umorno ili ako niste motivisani. Nana deluje kao antispazmodik, što znači da pomaže u opuštanju nevoljnih mišićnih kontrakcija u crevima i stomaku. Na taj način ublažava grčeve i bol, te smiruje probavni sistem.

Mentol u čaju od nane takođe pomaže u opuštanju suženih krvnih sudova, što može biti od pomoći u ublažavanju glavobolje i migrene povezanih s PMS-om i menstruacijom. Ovaj čaj otakođe može imati umirujući efekat i poboljšati opšte blagostanje.

Čaj od maslačka​

Čaj od maslačka, poznat po svojim detoksikacionim svojstvima, pomaže u čišćenju jetre, što takođe pomaže da se telo očisti od viška estrogena. Zauzvrat, može imati dobar efekat za grčeve i druge simptome povezane sa PMS-om. Ne sadrži kofein, ali podseća na ukus kafe, zbog čega ga mnoge osobe koriste kao zamenu za kafu. Ovaj čaj može da pomogne u slučaju nadimanja i zadržavanja vode, što su uobičajeni fizički simptomi PMS-a. Pored toga,  poboljšava raspoloženje smanjuje napetost.

Čaj od valerijane​

Ova prelepa biljka je najpopularnija zbog svojih sedativnih efekata, a od velike je pomoći kod anksioznosti. Međutim, valerijana je takođe efikasan antispazmodik. Deluje tako što sprečava depolarizaciju ćelija glatkih mišića, poput onih u materici. Kada se ćelije ne mogu depolarizovati, one nisu u stanju da se kontrahuju i izazovu osećaj grčeva koji osećate.

LightFieldStudios / gettyimages.com