HMELJ I VALERIJANA UBLAŽAVAJU ANKSIOZNOST

by | 05.05.2023

Lekovito bilje prirodan je i bezbedan način da se ublaže nervoza, strah i panika

Danas smo svi napeti i pod stresom. Amnksioznost kuca na svačija vrata… U životu se svi mi, s vremena na vreme, suočavamo s preprekama ili otežavajućim okolnostima, ali važno je znati kako da ih prihvatimo na pravi način. Malo anksioznosti može biti i korisno, jer jača našu reaktivnost i otpornost, ali problem nastaje kad nervoza izađe iz normalnih okvira i počne narušavati fizičko zdravlje.

Naime, hronična napetost i negativne misli mogu pokrenuti i metaboličke poremećaje, izazvati drhtanje, ubrzani rad srca, hipertenziju, mišićnu tenziju, migrene, tinitus, poteškoće s disanjem, stomačne tegobe…

Anksioznost: najefikasniji biljni sedativi

1. Valerijana

Ovo je jedna od najpoznatijih biljaka umirujućeg dejstva, pa se širom sveta upotrebljava u slučaju nervne napetosti, uznemirenosti, akutnog stresa, kao i simptoma opsesivno-kompulzivnog poremećaja. .

Recept: Pomešajte po kašičicu iseckanog korena valerijane i nane, pa to prelijte šoljom ključale vode i ostavite poklopljeno da odstoji pola sata. Procedite i zasladite medom.

2. Lavanda

Miris lavande utiče na limbički sistem, tj. deo mozga koji kontroliše emocije, tako što ublažava osećaj nemira i zabrinutosti i poboljšava raspoloženje. Umasirajte malo ulja lavande u čelo, vrat i slepoočnice. Naročito uveče, pre spavanja.

3. Hmelj

Šišarke hmelja u prošlosti su korišćene za punjenje jastuka, jer se verovalo da podstiču san, dok se danas najviše upotrebljavaju za pripremu tinktura, ali i čajeva. Ovaj napitak uglavnom je gorkog ukusa, ali može se konzumirati zaslađen medom ili nekim drugim prirodnim sredstvom, najbolje sat vremena pre odlaska na spavanje.

4. Kamilica

Osim što se koristi za ublažavanje digestivnih tegoba, pomaže i u slučaju anksioznosti, depresije, nesanice… Pijte dve do tri šolje čaja od kamilice dnevno.

5. Matičnjak

Matičnjak je odličan za suzbijanje poremećaja koncentracije izazvanih dugotrajnom napetošću i rasejanošću, ali i glavobolja i drugih nuspojava ovih negativnih stanja. Pijte po šolju matičnjaka, uveč epre spavanja.

6. Lipa

Ova biljka snižava krvni pritisak, čije vrednosti obično rastu usled hroničnog stresa, a to je stanje potencijalno opasno po srce. Redovna konzumacija čaja u periodima pojačane tenzije može pomoći osobi da se opusti i lakše postigne mentalni smiraj, te tako sačuva i fizičko zdravlje.

Foto: Helin Loik-Tomson/gettyimages.co.uk