HIT U SVETU – SLAMARICA!

by | 23.10.2021

Starinski ležaj za jačanje imuniteta, oslobađanje od bolova…

 

Slamarica. Vekovima je služila sirotinji kao podloga za spavanje. Pomalo podseća na dušek, ali za razliku od njega, ispunjena je slamom.

Pravila se od grubog tkanog platna pravljenog od konoplje. Veličina po dužini i širini je bila malo veća nego krevet. Kroz otvore gurala se slama ili šuške kukuruza i tako ispunjavala.

Domaćice su ujutro gurale ruku i mešale slamu pokušavajući da je rastresu. Naime, noću bi tu nastalo ulegnuće i otvori su služili da se svako jutro provuku ruke i rastrese slama.

Slama za slamaricu se spremala na poseban način. Slama se istrese, uvek po lepom i sunčanom danu, na jednu gomilu. Onda se poprska vodom i sa grabljama razvuče da bi li se na suncu osušila i ozračila. I tako nekoliko puta tokom dana. Grabljama se slama dobro rastrese i iz nje izbaci ono što ne valja. Najviše prašina.

Onda se u platno ugura slama i stavi na krevet.

E, to je poseban miris, kako na suncu osušene slame tako i platna, kažu!

Nedavno je osmišljen tretman namenjen unapređenju zdravstvenog stanja i pružanju osećaja mira za kojim moderan čovek sve više čezne.

Terapija slamom je najnoviji ritual koji se primenjuje u svetski afirmisanim wellness centrima, a koji  dobro utiče na naše zdravlje.

O čemu se zapravo radi?

Reč je o modrernoj primeni drevne tradicije, stare više stotina godina. Naime, ljudi koji su praktikovali spavanje na slami, tvrde kako su uočili razne benefite: njihovo telo je bilo oslobođeno od bolova koje su osećali, a nivo energije je bio znatno uvećan nakon noći provedene na dušeku od slame.

Sve više spa centara nudi usluge inspirisane upravo ovim ritualom. Tretmani su prilagođeni savremenim potrebama ljudi, a uključuju fermentisanu alpsku slamu u kombinaciji sa lekovitim biljem poput arnike i majčine dušice, a koje obiluju esencijalnim uljima.

Kao glavni benefiti navode se jačanje imunog sistema, oslobađanje bola u mišićima i podsticanje cirkulacije.