DOMAĆI SIRUPI ZA ČISTA PLUĆA I BOLJI IMUNITET

by | 23.10.2021
DOMAĆI SIRUPI ZA ČISTA PLUĆA I BOLJI IMUNITET

Uvek ih držite pri ruci i koristite preventivno – ne samo kad se javi neki zdravstveni problem

Sirupe možete napraviti sami – uvek ih držite pri ruci i koristite preventivno – ne samo kad se javi neki zdravstveni problem.

 

Od borovih iglica
Sastojci: Pet kašika iseckanih borovih iglica, dve kašike narendanog korena đumbira, kašika cejlonskog cimeta, šolja meda i šest šolja vode.
Priprema: Sipajte vodu i bilje u šerpu, a zatim zagrevajte na srednjoj temperaturi dok ne proključa. Smanjite vatru i kuvajte dok ne ispari polovina tečnosti. Sklonite šerpu sa šporeta i ostavite da se ohladi. Zatim procedite kroz gazu i dodajte med. Mešajte sve dok se med u potpunosti ne rastopi. Sirup prespite u staklenu flašu i ostavite ga u frižideru. Dva do tri puta dnevno uzimajte kašiku sirupa pre jela.

Od šipurka
Sastojci: 30 g usitnjenog šipurka, 20 g usitnjenog korena koprive, 10 g semenki gujine trave, šolja meda i šest šolja vode.
Priprema: Sipajte vodu i bilje u šerpu, a zatim zagrevajte to na srednjoj temperaturi dok ne proključa. Smanjite vatru i kuvajte dok ne ispari polovina tečnosti. Sklonite šerpu sa šporeta i ostavite da se prohladi. Zatim procedite kroz gazu i dodajte med. Mešajte dok se med u potpunosti ne rastopi. Sirup prespite u staklenu flašu i ostavite ga u frižider. Dva do tri puta dnevno uzmajte kašiku sirupa, pre jela.

Od đumbira
Sastojci: 300 g meda, sok od šest limunova, pet kašika narendanog korena đumbira, kašika cejlonskog cimeta i kašika tucane ljute papričice.
Priprema: Pomešajte sve sastojke i sipajte ih u staklenu teglu. Ostavite da odstoji u frižideru nedelju dana. Svakog jutra uzimajte kašičicu sirupa pre doručka.

Od ehinacee
Sastojci: Četiri kašike korena ehinacee, dve kašike bobica zove, kašika korena omana, šolja meda i šolja vode.
Priprema:Sipajte vodu i bilje u šerpu, a zatim zagrevajte na srednjoj temperaturi dok ne proključa. Smanjite vatru i kuvajte dok ne ispari gotovo polovina tečnosti. Zatim procedite i dodajte med. Mešajte sve dok se med potpuno ne rastopi. Sirup prespite u staklenu flašu i ostavite ga u frižideru. Dva do tri puta dnevno uzimajte kašiku pre jela.

 

jstankiewiczwitek / gettyimages.com