OVSENO MLEKO SPREČAVA ANEMIJU, JAČA KOSTI I SNIŽAVA HOLESTEROL

by | 24.10.2021

 Odlično je za one koje drže dijete ili imaju alergije, jer ne sadrži mleko, laktozu, soju, jezgrasto voće niti gluten

 

Ovseno mleko je veganska zamena za kravlje mleko koja u poslednje vreme postaje sve popularnija.  U zavisnosti od toga koji recept koristite, u ovseno mleko možete dodati cimet, vanilu, urme ili druge prirodne zaslađivače.

Pošto je ovseno mleko sve popularnije, može se kupiti u većem broju prodavnica zdrave hrane i supermarketa. Ovo mleko je dostupno i obogaćeno različitim vitaminima i mineralima kako bi bilo bogato mikronutrijentima koji se nalaze u kravljem mleku, posebno vitaminima A, B2, D i kalcijumom.

1. Ne sadrži laktozu i prikladno je za vegane

Ovseno mleko je sjajna alternativa kravljem mleku.  Kao i druga biljna mleka, ovseno mleko se može koristiti kao zamena za kravlje mleko u mno­gim receptima. Nije prikladno za kuvanje, ali ga možete ko­ristiti za hladne dezerte, ili čak i sa žitaricama umesto kravljeg mleka.

2. Sprečava anemiju

Samo jedna šolja ovsenog mleka sadrži dovoljno gvožđa da zadovolji deset posto od ukupne preporučene dnevne doze, što znači da je ono sjajan izvor gvožđa, pogotovo za ve­geterijance i vegane.

3. Jača kosti

Komercijalno ovseno mleko je obično obogaćeno kal­ciju­mom i vitaminom D. To su dva važna nutrijenta koja igraju vitalnu ulogu kada je reč o zdravlju kostiju.

4. Jača imunitet

Redovna kon­zu­macija ovsenog mleka može vam ojačati imunitet.

5. Snižava holesterol

Ovas sadrži beta glukan, vlakna rastvorljivih u vodi, za koje je dokazano da sni­žavaju holesterol. Nekoliko istraživanja je pokazalo da beta glukan ima isti efe­kat i kada se od ovsa napravi mleko.

Ovseno mleko sadrži malo kalorija, ali sadrži proteine i obično je obogaćeno raznim vitaminima i mi­neralima. upovno ovseno mleko ponekad sadrži i dodate sastojke koji mu pro­du­ža­vaju rok trajanja i po­boljšavaju ukus. Imajte na umu da ovseno mleko koje sami na­pra­vite ima drugačiji ukus od kupovnog.

Kako se pravi u domaćoj radinosti?

Sastojci: Šolja rolovanog ovsa, litar vode, kafena kašičica cimeta, kafena kašičica zaslađivača po želji i malo soli.

Priprema: Potopite ovas u vodu i ostavite da stoji oko sat vremena. Ovaj korak je bitan jer će se tako ovas mnogo lakše izmiksati u blenderu. Kada se ovas natopi vodom, ocedite ga i stavite u blender. Prelijte ga sa litrom sveže vode. Mešajte ovas u blenderu jedan minut. Procedite mleko kroz gusto sito ili gazu. Ovas koji ostane, možete iskoristiti za kolače ili ubaciti u smuti. Ubacite proceđeno mleko u blender i dodajte cimet, sirup i prstohvat soli. Ostavite da se miksuje još nekoliko sekundi. Sipajte mleko u staklenu posudu. Možete ga držati u frižideru do pet dana.