GREŠKE KOJE ŠTETE KOŽI

by | 26.10.2022

 Od jastučnice do vrućih kupki i previše preparata za negu

Ponekad nismo ni svesni da određenim beauty koracima, nepažnjom ili lenjošću odmažemo svojoj koži oštećujući njen izgled i zdravlje.
Evo koje su najčešće greške na koje treba da obratite pažnju, da bi vaša koža što duže izgledala zategnuto i sjajno.

1. Kombinujete previše preparata
Slabi ste na kozmetiku i obožavate da isprobavate nove proizvode, zbog čega je ormarić u kupatilu prepun seruma, krema i pilinga raznih brendova? Imajte na umu da kombinacija nekih aktivnih sastojaka može izazvati iritacije i alergije, ali i ozbiljno oštetiti strukturu vaše kože – na primer dovesti do upale zbog preterane eksfolijacije. Manje je više, ne samo kada je reč o šminkanju, nego i o nezi kože!
2. Ne koristite kremu sa zaštitnim faktorom
Bez obzira na to da li ih osećamo na koži ili ne, sunčevi zraci i te kako utiču na izgled i starenje kože lica. Zato odaberite kremu sa zaštitnim faktorom, po mogućnosti neku bogate teksture i hidratantnu, koju ćete koristiti kao podlogu za šminkanje.
3. Uživate u dugim, vrućim kupkama
Kad je napolju sivo i kišovito, nema ništa lepše od pune kade, mirisne sveće i dobre muzike. Ipak, vaša koža ne uživa u ovom ritualu poput vas. Naime, izlaganje kože visokoj temperaturi, pogotovo kad je reč o onoj osetljivoj, štetno je jer vruća voda uklanja prirodna ulja i zaštitni sloj.
4. Preterujete sa pilingom
Uklanjanje mrtvih ćelija koje kožu čine sivom i beživotnom jeste korisno, ali preterana eksfolijacija može da izazove pojačani rad lojnih žlezda (prirodni mehanizam obrane) i – efekat masne kože.
5. Zaboravljate da promenite jastučnicu
Nečistoće sa kože i kose zadržavaju se na platnu jastučnice mogu uticati i biti razlog razvoja infekcije, stoga se preporučuje menjati ih najmanje jednom nedeljno, a  preporuka je koristiti svilene. Naime, trenjem do kojeg dolazi tokom noći između kože i podloge uništava se i razbija kolagen, zbog čega nastaju bore, pa podloga treba da bude što nežnija za lice.
6. Ne održavate pravilno higijenu četkica za šminkanje
Morate imati rutinu pranja četkica, i to dva puta nedeljno, kako se preporučuje. Perite ih blagim sapunom i vodom, a zatim ih osušite fenom za kosu. Nikako ih ne ostavljajte vlažne u kupatilu jer ćete tako privući bakterije koje ćete nakon toga nehotice naneti na kožu i izazvati upalu.