KO TREBA JEDE CRVENKASTE, A KO ZELENE KRUŠKE

by | 25.10.2022

Jesenje voće bogato vlaknima, vitaminima i mineralima reguliše nivo šećera, pomaže kod mršavljenja, čuva srce

Kruške su od davnina poznate kao zdravo voće koje ima mnogo benefita za zdravlje. Ovo voće ima veliku hranljivu vrednost i spada u veoma zdrave namirnice. Prema nekim studijama mogu biti od velike koristi u borbi protiv kardiovaskularnih bolesti kao i dijabetesa.

Kruške su odličan izvor vlakana koja su neophodna za dobru probavu. Pored toga, rastvorljiva vlakna u kruškama hrane zdrave bakterije u našim crevima. Ovo voće se zbog toga smatra prirodnim probiotikom.

Vlakna mogu pomoći u ublažavanju zatvora, pa se zato kruška preporučuje kao voće broj jedan ljudima koji imaju problem sa neredovnim pražnjenjem creva.

Korisna biljna jedinjenja poput antocijanina daju rubin-crvenu nijansu nekim vrstama krušaka. Ova jedinjenja mogu poboljšati zdravlje srca i ojačati krvne sudove. Iako su potrebna dodatna istraživanja o antocijaninima iz kruške, brojne studije ukazuju na to da je visok unos hrane bogate antocijaninima poput bobičastog voća povezan sa smanjenim rizikom od srčanih bolesti.

Kruške sa zelenom korom sadrže lutein i zeaksantin, dva jedinjenja koja čuvaju dobar vid zbog čega ih je posebno važno korititi u starijoj životnoj dobi.

Kruške su bogat izvor flavonoidnih antioksidanata koji pomažu u borbi protiv upala i mogu da smanje rizik od bolesti.

Kako regulišu nivo šećera

Kruške, posebno one koje imaju crveni pigment, mogu pomoći u smanjenju rizika od dijabetesa. Velika studija, u kojoj je učestvovalo više od  200.000 ispitanika otkrila je da konzumiranje pet i više nedeljnih porcija voća bogatog antocijaninom, poput crvenih krušaka, smanjuje rizik od dijabetesa tipa 2 za 23 odsto. Vlakna u kruškama utiču na kvalitetnije varenje, dajući telu više vremena da razgradi i apsorbuje ugljene hidrate. Ovo takođe može biti od pomoći i u regulisanju nivoa šećera u krvi.

Mogu smanjiti rizik od srčanih bolesti

Procijanidinski antioksidanti, koji se nalaze u ovom voću mogu smanjiti ukočenost srčanog tkiva, sniziti LDL (loš) holesterol i povećati HDL (dobar) holesterol. Kora kruške sadrži važan antioksidans koji se zove kvercetin, za koji se smatra da je veoma koristan za zdravlje srca  i da smanjenjem upale. Neke studije pokazuju da konzumiranje kruški smanjuje faktor rizika od srčanih bolesti, kao što su visok krvni pritisak i povišen nivo holesterola.

Pomažu kod mršavljenja

Kruške imaju malo kalorija, pune su vode i obiluju vlakanima. Ova kombinacija ih čini hranom pogodnom za gubitak težine, jer vlakna i voda u kombinaciji stvaraju osećaj sitosti.