Gotu kola: 5 zdravstvenih prednosti – od smanjenja stresa do jačanja imuniteta

by | 11.03.2024
Gotu kola: 5 zdravstvenih prednosti - od smanjenja stresa do jačanja imuniteta

U poslednje vreme, sve više ljudi koristi ajurvedske lekove. Jedna takva biljka je brahmi ili gotu kola. Upoznaćemo vas sa njenim lekovitim dejstvima koja se vekovima koristi u istočnjačkoj medicini. 

 

Svi smo dobro razumeli koliko je važno da naš imunitet bude jak. U poslednje vreme, organski način života postao je veoma popularan. Ajurvedsko bilje ima različite zdravstvene prednosti. U ovom tekstu uspoznaćemo vas sa brahmi, koja se takođe naziva ajurvedinim omiljenim detetom.

Gotu kola – omiljena ajurvedska biljka

Ajurveda se oslanja na principe ravnoteže između tela, uma i duha, verujući da je ta ravnoteža ključna za očuvanje zdravlja. Ovaj sistem medicinske prakse uključuje ishranu, biljnu medicinu, jogu, masažu i druge tehnike kako bi se postigla ravnoteža i prevencija bolesti.

Šta je gotu kola?

Gotu kola je biljka koja se tradicionalno koristi u ajurvedskoj medicini, kao i u tradicionalnoj kineskoj medicini. Naučno ime ove biljke je Centella asiatica. Listovi ove biljke se koriste u pripremi čajeva, tinktura i kapsula, a ponekad se mogu koristiti i u obliku ekstrakta ili ulja.

Gotu kola se smatra adaptogenom biljkom, što znači da može pomoći telu da se bolje nosi sa stresom. Takođe se povezuje sa poboljšanjem cirkulacije i memorije, kao i sa smanjenjem upala. U nekim kulturama se veruje da gotu kola može pomoći u lečenju kožnih oboljenja i poboljšanju zdravlja kože.

Pet zdravstvenih prednosti goru kole

Poboljšava pamćenje

Najvažnija zdravstvena korist brahmija je što poboljšava kognitivne veštine, koncentraciju i stimuliše vaš um. Studije su otkrile da je šest nedelja dnevne konzumacije gotu kole (brahmi), dva puta dnevno (300 mg/doza) pokazalo primetne rezultate. Brahmi pomaže poboljšanjem dendritske dužine i grananja, što su nervne ćelije u mozgu, odgovorne za pamćenje i učenje.

Smanjuje anksioznost i stres

Gotu kola pomaže u promeni aktivnosti određenih enzima, koji su uključeni u odgovor na stres. Zbog toga pomaže u smanjenju stresa i anksioznosti.

Takođe podiže vaše raspoloženje, smanjuje nivo kortizola (hormona koji izaziva stres). Deluje kao sredstvo protiv stresa povećavajući nivo serotonina u telu.

Može pomoći u prevenciji Alchajmerove bolesti

Alchajmerova bolest je neizlečiva. Ali, za gota kolu se kaže da sprečava efekat bolesti na mozak. To je biljka koja poboljšava pamćenje i može sprečiti stanja poput Alchajmerove bolesti u godinama koje dolaze.

Jača imunitet

Uključivanje antioksidanata u svakodnevnu ishranu je odličan način za jačanje imuniteta. Antioksidansi pomažu u zaštiti tela od oštećenja ćelija izazvanih slobodnim radikalima, što je povezano sa hroničnim stanjima kao što su bolesti srca, dijabetes, pa čak i rak.

Bakozidi, aktivni sastojak gotu kole, mogu neutralisati slobodne radikale i sprečiti molekule masti da reaguju sa slobodnim radikalima.

​Smanjuje upalu

Brahmi pomaže u inhibiciji enzima kao što su ciklogeneza, kaspaze i lipoksigenaze koji igraju glavnu ulogu u izazivanju bola i upale. Dakle, gotu kola je savršeno rešenje za sve koji pate od stanja poput artritisa.

Poboljšava rast kose

Mnogi od nas su veliki ljubitelji duge i bujne kose. Ako spadate u istu kategoriju, pokušajte da nanesete brahmi na kožu glave kako biste nahranili kosu i podstakli rast. Gotu kola hrani folikul dlake i sprečava gubitak kose.

Anawat_s / gettyimages.com