ESENCIJALNA ULJA KOJA PODIŽU ENERGIJU BOLJE OD KAFE

by | 30.06.2023

Verovatno posegnete za kafom kada osetite pospanost i pad energije. To možete da postignete i esencijalnim uljima

Na tržištu postoji mnogo suplemenata i raznih sredstava koja podižu energiju. Zašto ne biste primenili nešto jeftinije i nadasve prirodno kao što su esencijalna ulja

Esencijalna ulja podižu energiju bolje od kafe

Šta obično radite kada osetite pas energije tokom dana? Verovatno uzmete jednu šoljicu espresa? Šoljica tople kafe sigurno će vas energetski podići i popraviti raspoloženje u bilo koje doba dana. Ali takođe smo svesni činjenice da prekomerni unosa kofeina nije baš preporučljivi: može vam povisiti krvni pritisak, uneti nervozu ili izazvati probleme s varenjem. Ako tražite zdraviju alternativu kofeinu, esencijalno ulje bi trebalo da bude vaš izbor. Evo 5 esencijalnih ulja koja možete koristiti svaki dan da biste podigli raspoloženje i dali energiju.

Top 5 ulja koja podižu energiju

Limunovo ulje

Miris esencijalnog ulja limuna pozitivno utiče na raspoloženje. Prema studiji sprovedenoj 2008. godine, ovaj osvežavajući miris oslobađa napetost, smiruje vaš um i daje energiju.

Ulje slatke pomorandže

Slatka aroma esencijalnog ulja pomorandže ne samo da povećava energiju, već ima i brojne zdravstvene prednosti. Ovo ulje takođe ima antiinflamatorna, antidepresivna i antiseptička svojstva.

Ulje peperminta

Ovo ulje ima efekat hlađenja zbog prisustva mentola. Prema studiji sprovedenoj 2013. godine, esencijalno ulje peperminta je efikasno u podizanju energije i ublažavanju napetosti u mišićima.

Ulje ruzmarina

Dokazano je da podiže raspoloženje i ima pozitivan uticaj na aktivnost moždanih talasa. Studije sugerišu da ulje ruzmarina može da vam pomogne da imate bolju koncetraciju, kao i da poboljša pamćenje.

Ulje od cimeta

Ulje cimeta pomaže da se energizira i poboljša metabolizam. Topla i slatka aroma ovog ulja takođe ima smirujući efekat koji pomaže da se poveća koncetracija.

Kako koristiti esencijalno ulje

Esencijalna ulja možete da koristite na više načina:

Prilikom jutarnjeg tuširanja: Ova ulja možete koristiti tokom jutarnjeg tuširanja. Utrljajte nekoliko kapi esencijalnog ulja na dlan i duboko dišite. To će vam dati obilje energije, naročito ako očekujete stresan dan.

Pomešajte ga s kremom za lice: Kap esencijalnog ulja pomešajte s hidratantnom kremom i namažite lice odmah po umivanju. To će vam pomoći da se tokom celog dana osećate osveženo i preplavljeni energijom.

Stavite ga u aroma difuzer: Možete dodati dve do tri kapi esencijalnog ulja u difuzer i uključiti ga kad god se osećate letargično.

Foto: botamochi / gettyimages.com