EHINACEU NE UZIMAJTE POSLE KAFE, SPANAĆ NE "PODNOSI" ANTIKOAGULANSE

by | 28.09.2021

Kako da pravilno kombinujete hranu, biljke i lekove

 

Neke biljke, pre svega zahvaljujući supstancama koje sadrže, mogu da budu loša kombinacija sa lekovima i preparatima.

KANTARIONOVO ULJE, koje se koristi za ublažavanje opekotina, rana, ožiljaka, hemoroida i vaginalnih upala, može da prouzrokuje alergije, naročito ako se kombinuje sa preparatima za negu kože koji sadrže kortikosteroide. Ako se namažete kantarionovim uljem, ne bi trebalo da se sunčate. Duga je lista lošeg međusobnog dejstva ovog ulja sa lekovima (kardiotonici, antikoagulansi, kontraceptivi, antikonvulzivi…) koji se koriste oralno.

EHINACEA, ako se koristi u obliku kapi i sirupa, može, bez obzira što je biljni imunostimulator, da izazove alergije, naročito kod dece. Kod odraslih, u nekim slučajevima, ehinacea se ne slaže sa kofeinom i lekom midazolamom.

VITAMIN K, kojim obiluje zeleno povrće, a posebno spanać i kupus, ne “podnosi” lek varafarin ili farin, inače antikoagulans. Sa ovim lekom se ne slaže ni ginko biloba.

BELI LUK ne “podnosi” lekove kao što su aspirin, farin, brufen i antidijabetike. Iako snižava nivo šećera i masnoću, dijabetičarima može da izazove hipoglikemiju.

ALOA I SENA mogu indirektno da utiču na skok krvnog pritiska jer smanjuju kalijum.

ĐUMBIR, kao napitak i kao začin, ne slaže se sa lekovima protiv viška stomačne kiseline (anticidi), antikoagulansima i insulinskim preparatima.